Letselschade hoeveel krijg je: Als je letsel oploopt wil je er zeker van zijn dat alles goed geregeld wordt. Niet alleen de zorg, maar ook de vergoeding van schade dient op maat te zijn. Een veel gestelde vraag is dan ook hoeveel krijg ik, hoe hoog is mijn letselschade vergoeding?

De hoogte van een letselschadevergoeding is afhankelijk van de schade. Deze schade splitst zich uit in materiele schade en immateriële schade. Berekenen hoeveel u krijgt bij letselschade en uit onderhandelen van een letselschadevergoeding of het afdwingen van een letselschadevergoeding bij de rechter is specialistisch werk. Zorg dus dat u door een specialist wordt bijgestaan. De kosten van een letselschade advocaat worden meegenomen in de schadevergoeding, althans deze worden naast de schadevergoeding uitbetaald.

Neem direct contact op het een letselschade expert om uw letselschade zaak en vergoeding te bespreken. U kunt het contactformulier invullen of bellen met 0800-44 55 000.

Uw naam
Uw telefoonnummer
Uw e-mailadres

Letselschade hoeveel krijg je: algemene regel

De hoofdregel voor het bepalen van de letselschadevergoeding is een vergelijking van de situatie met en zonder ongeval. Het verschil tussen de beide situaties is de schade die het slachtoffer lijdt. Alle onkosten en schade worden vergoed.

Letselschade hoeveel krijg je: onkosten en schade

U wilt uw schade vergoed hebben. Wij schuiven daarvoor bij u aan en bespreken alle mogelijke schadeposten. Op die manier vergeet u geen enkele schadepost. Door de bespreking bij u thuis plaats te laten vinden, krijgen wij een volledig overzicht van uw schade. U krijgt daardoor de vergoeding waar u recht op heeft.

De grote van de schadeposten zal erg uit een lopen. Over het algemeen zal een verlies aan verdienvermogen een grote schadepost zijn. Daartegenover staat bijvoorbeeld parkeerkaartjes voor een bezoek aan het ziekenhuis. Dit kan een vrij kleine schadepost zijn. Van belang is dat al uw schade wordt vergoed, zowel de grote als de kleine schadeposten.

Enkele voorbeelden van kosten en schadeposten zijn:

 • medische kosten inclusief het eigen risico (operatiekosten, revalidatiekosten, medicijnen, fysiotherapie);
 • reiskosten;
 • misgelopen inkomsten, bonussen en promotie;
 • hulp in het huishouden, bij het tuinieren of met klussen;
 • kosten voor extra kinderopvang;
 • een honden uitlaatservice als u hier zelf niet meer toe in staat bent;
 • een vergoeding voor studievertraging;
 • aanpassingen in huis, ten behoeve van de vakantie of sportbeoefening;
 • kleding, telefoon en andere bezittingen die beschadigd zijn
 • en daarnaast de vergoeding van immateriele schade – het smartengeld.

Bovendien is er een groot aantal andere schade en kosten posten mogelijk.

Let op! U doet er goed aan vanaf het begin alle bonnetjes, rekeningen en afschriften te bewaren. Goede documentatie is dus van groot belang als u letselschade oploopt.

In dit artikel over de richtlijnen van de Letselschade Raad leest u meer over de verschillende schadeposten, onkosten en bijbehorende vergoedingen.

Letselschade hoeveel krijg je: Smartengeld

Naast de vergoeding van schade bestaat er voor een slachtoffer van een ongeval recht op smartengeld. Smartengeld is een schadevergoeding voor immateriële schade. Deze schade is in principe niet te herstellen is met geld. Smartengeld biedt slachtoffers ook een vorm van erkenning. Smartengeld speelt een belangrijke rol bij de verwerking van een ongeval. Bij de berekening van smartengeld is onder andere van belang:

 • geleden pijn en toekomstige pijn;
 • psychische schade bijvoorbeeld een trauma of angstaanvallen;
 • schaamte;
 • verminderde levensvreugde waarbij onder andere gekeken kan worden naar arbeidsongeschiktheid, hobby’s die niet meer uitgeoefend kunnen worden en angst.

Hier leest u meer over smartengeld.