Aansprakelijkheid voor meebrengen vuurwerk

Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de eigenaar van vuurwerk tegenover de afsteker? De aansprakelijkheid voor letselschade door vuurwerk ligt bij de afsteker. Maar ook de persoon die (illegaal) vuurwerk meebrengt/verstrekt, kan een deel van de schade dragen.

Op een bedrijfsfeestje steekt een medewerker een zogenaamde Cobra af in de bedrijfskantine. Deze Cobra kreeg hij van een collega. Het lukt niet het vuurwerk op tijd naar buiten te gooien. De Cobra ontploft en de afsteker verliest een hand. A raakt dus gewond terwijl hij het vuurwerk van een ander afsteekt. De rechter beantwoordt de vraag of afsteker A recht heeft op een letselschadevergoeding van de persoon die het vuurwerk meebracht.

Aansprakelijkheid voor meebrengen vuurwerk

Gerechtshof Amsterdam 7 januari 2020

Een uitspraak van het gerechtshof Amsterdam van 7 januari 2020 geeft inzicht in de aansprakelijkheid van de verstrekker/eigenaar van het vuurwerk ten opzichte van de persoon die het afsteekt. Illegaal vuurwerk meenemen naar een feestje is gevaarlijk, maar moet de eigenaar ook de schade vergoeden als iemand gewond raakt bij het afsteken van vuurwerk?

Bron: uitspraak gercehtshof Amsterdam

Ongeluk met illegaal vuurwerk

In de bedrijfskantine vindt een afscheidsfeestje plaats. B heeft illegaal vuurwerk bij zich. Op de parkeerplaats geeft hij C een stuk vuurwerk. C neemt het vuurwerk mee naar binnen in de bedrijfskantine. C geeft het vuurwerk binnen aan A. A steekt het vuurwerk (binnen) af. Het lukt niet het vuurwerk op tijd door het raam te gooien en het vuurwerk ontploft in de hand van A. A stelt B aansprakelijk voor zijn letselschade.

Eigen schuld van de afsteker van vuurwerk

Het gerechtshof bepaalt dat het meenemen vuurwerk gevaar zettend en onrechtmatig is. De eigenaar van het vuurwerk is daarom aansprakelijk. Maar de rechter vindt daarnaast dat er sprake is van 90 % eigen schuld. Vuurwerk is gevaarlijk als het wordt afgestoken. Niet het meenemen van het vuurwerk, maar het afsteken is gevaarlijk. Bovendien koos het slachtoffer ervoor om het vuurwerk binnen af te steken. Binnen in een kleine, drukke bedrijfskantine vuurwerk afsteken is volgens het hof zeer gevaarlijk. 90 % van de schade blijft daarom voor eigen rekening van het slachtoffer.

Bespreek uw schadevergoeding voor vuurwerkletsel

Na een ongeval schakelt uw gratis een deskundige in om uw schade te verhalen. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken. Bel 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief