Gebeten door een hond

Gebeten worden door een hond is een veelvoorkomende oorzaak van letselschade. De bezitter van een hond is aansprakelijk voor de schade die een hond aanricht. Als u bent gebeten door een hond heeft u daarom meestal recht op vergoeding van uw schade.

De bezitter van een hond betaalt de schade die ontstaat door een hondenbeet. Voor honden geldt namelijk risico aansprakelijkheid. De bezitter van de hond is aansprakelijk voor de schade die het dier door zijn eigen gedrag aanricht. Bij een bijtwond is de bezitter van de hond daarom aansprakelijk.

Gebeten door een hond? Wilt u uw letselschade kosteloos verhalen op de hondenbezitter? Voorkom dat u zelf met u schade blijft zitten. Neem contact op.

Hondenbeten in Nederland

Hondenbeten komen veel voor. Huisartsen behandelden in Nederland ongeveer 40.000 bijtwonden per jaar. 90 procent van deze bijtwonden zijn hondenbeten. Op de spoedeisende hulp worden jaarlijks ongeveer 8000 mensen behandeld aan een hondenbeet. Het totaal aantal personen dat jaarlijks wordt gebeten door een hond wordt rond de 150.000 geschat.

Gebeten door hond: Letselschade door een hondenbeet

De meeste bijtwonden door honden zijn bijtwonden aan de handen of armen. Bij kinderen zien we regelmatig bijtwonden in het gezicht. Een hondenbeet brengt een risico mee op weefselbeschadiging. Amputaties, verminkingen, ernstige littekens en zelfs overlijden kunnen het gevolg zijn van een hondenbeet. Het gevaar van hondenbeten ligt ook in infecties, zoals een tetanusinfectie, hondsdolheid of bloedvergiftiging. Deze infecties kunnen dodelijk zijn. Laat u bij een hondenbeet altijd behandelen door uw huisarts of op de spoedeisende hulp om complicaties te voorkomen.

gebeten door hond, gebeten door een hond, hondenbeet, hond bijt, hondebeet, letselschade door hond, door hond gebeten, smartengeld hondenbeet, hondenbeten, honden beten

Gebeten door een hond: schade

Bij letselschade door een hondenbeet moet een letselschadevergoeding worden betaald die het slachtoffer schadeloos stelt. Door de vergoeding van schade moet het slachtoffer in een positie komen alsof het ongeval nooit plaatsvond. Mogelijke schadeposten bij een hondenbeet zijn:

 • Inkomensverlies;
 • Medische kosten;
 • Zorgkosten;
 • Schade aan eigendom zoals kleding waar doorheen is gebeten;
 • Cosmetische kosten (bijvoorbeeld het verwijderen van een litteken);
 • Studievertraging.

Aansprakelijkheid honden eigenaar

Voor bezitters van dieren bestaat risico aansprakelijkheid. De hondenbezitter hoeft dus geen schuld te hebben aan het bijt incident om aansprakelijk te zijn voor de schade. In de wet staat:

De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht had gehad.”

Hondenbezitter ook aansprakelijk in losloopgebied

Ook in een hondenlosloopgebied geldt deze aansprakelijkheid. Dat het is toegestaan om een hond los te laten lopen, betekent niet dat de eigenaar niet aansprakelijk is voor schade die een hond veroorzaakt.

Aansprakelijkheid van een ander dan de bezitter: bedrijfsmatig gebruik

Onder omstandigheden kan een ander dan de bezitter van een hond aansprakelijk zijn voor de schade van een hondenbeet. Indien u met honden werkt is het goed om te weten dat u aansprakelijk gesteld kunt worden als bedrijfsmatig gebruiker van een hond. Als u bijvoorbeeld de eigenaar bent van een hondenuitlaatservice loopt u dus een zeker risico. Zorg dat u dit risico afdekt door het afsluiten van een verzekering.

Ook interessant: Aansprakelijkheid werkgever bij een hondenbeet en Aansprakelijkheid bedrijfsmatig gebruik van dieren

Gebeten door een hond: Smartengeld

Smartengeld ziet op immateriële schade. Smartengeld wordt uitgekeerd bovenop de vergoeding voor geleden materiële schade. De hoogte van het smartengeld is onder andere afhankelijk van geleden pijn en de blijvende gevolgen van de hondenbeet.

Ook angst en andere psychische klachten die ontstaan nadat iemand door een hond is gebeten, kunnen reden zijn voor de toekenning van smartengeld. Indien u na een hondenbeet blijvend angstig bent voor honden, of zelfs voor uw eigen hond, wordt dit in de berekening van het smartengeld meegenomen. Angst voor honden kan de mogelijkheden om je in het openbaar te begeven ernstig beperken. De immateriële schade van een hondenbeet kan derhalve groot zijn.

gebeten door een hond, hondenbeet, bijt van hond, aangevallen door hond, bijten door hond, gebeten door hond, gebijten door hond, hondenbeet, hondenbeten, smartengeld hondenbeet

Voorbeeld smartengeld hondenbeet

Een meisje van 8 jaar wordt door een hond in haar gezicht gebeten. Zij heeft een grote wond op haar rechter wang. Na behandeling geneest de wond goed. Daarna wordt zij nog behandeld door een plastisch chirurg. Drie littekens op haar wang blijven zichtbaar. Zij krijgt € 1.307,– aan smartengeld voor de hondenbeten.

Een meisje van 3 wordt in haar gezicht gebeten door een hond. Het gevolg is een wond rond haar linker oog. Er worden acht hechtingen gebruikt. Zij houdt een zichtbaar litteken rond haar oog. Er wordt voor de hondenbeet € 6.028,– aan smartengeld toegekend.

Een veertig jarige vrouw wordt in haar bovenarm gebeten door een hond met zeer ernstige gevolgen. Zij raakt arbeidsongeschikt. Daarnaast is zij beperkt in haar dagelijks leven. Onder andere het uitvoeren van huishoudelijk werk is niet langer mogelijk. Er is daarnaast sprake van ontsiering van het lichaam doordat zij door de hond is gebeten. De vrouw wordt bovendien behandeld voor een meervoudig PTSS. De vrouw krijgt voor de hondenbeet een bedrag van € 40.000,– aan smartengeld toegewezen.

Gebeten door een hond: eigen schuld, eigen risico

Bij het claimen van letselschade speelt eigen schuld altijd een rol. De eigen schuld kan zien op het ontstaan van de schade, maar ook op het optreden van het slachtoffer na het incident. Indien u een hondenbeet niet goed laat behandelen, kan hiermee rekening worden gehouden bij de letselschade uitkering. Indien schade was voorkomen door medische behandeling van de bijtwond zal een deel van de schade voor uw eigen rekening blijven.

Gebeten door een hond? Tips

 • Leg de situatie goed vast. Zorg dat u de (adres- en persoons)gegevens van de hondenbezitter krijgt, schakel eventueel de politie in als u deze gegevens niet krijgt;
 • Vraag de contactgegevens van getuigen, zodat u op een later moment om een verklaring kunt vragen;
 • Ga altijd naar de huisarts. Ook als er geen sprake is van een ernstige bijtwond of pijnklachten. Het ontsmetten van de wond is van groot belang. U bent hiertoe ook verplicht op grond van de schadebeperkingsplicht;
 • Zorg dat u uw schade goed vastlegt: bewaar facturen, betalingsbewijzen en alle andere bescheiden waaruit uw schade blijkt;
 • Psychische schade kunt u vastleggen door naar een psycholoog te gaan voor behandeling;
 • Juridische bijstand van een letselschade advocaat is meestal kosteloos!
hondebeet, gebeten door een hond, schadevergoeding hondenbeet, gebeten door hond, hondenbeet

Contact

Wilt u een rechtvaardige vergoeding voor schade door een hondenbeet? Wilt u niet zelf met u schade blijven zitten? Schakel een specialist in. Bel 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.

  Stel hieronder uw vraag
  Achternaam
  Telefoonnummer
  E-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief