Letselschade

Whiplash letsel

Whiplash letsel komt veel voor. De voornaamste oorzaak is een achteraanrijding, ook wel kop-staart botsing.

Bij een achteraanrijding maakt uw hoofd ten opzichte van het lichaam een slingerbeweging. Het hoofd beweegt met veel kracht van achteren naar voren. Deze beweging veroorzaakt nekletsel. Dit nekletsel noemen we whiplash letsel.

Bent u van achteren aangereden? Heeft u door een kop-staartbotsing whiplash klachten opgelopen? Een letselschade advocaat helpt u de aansprakelijkheid vast te stellen, zodat u een rechtvaardige schadevergoeding krijgt voor uw letsel.

Wat is whiplash letsel?

Whiplash is een door een ongeval veroorzaakte heftige slingerbeweging van het hoofd ten opzichte van de romp. Door de slingerbeweging van het hoofd komt er veel kracht op nekspieren, -pezen en -wervels. De banden en spieren die de nekwervels op hun plaats houden, overstrekken door de slinger beweging van het hoofd. Soms ontstaan er scheurtjes in banden of spieren of breuken in nekwervels.

Andere benamingen voor whiplash zijn: 

  • nekverrekking;
  • nektrauma;
  • post whiplash letsel;
  • acceleratie- of deceleratietrauma of syndroom;
  • whiplash-injury;
  • whiplash trauma;
  • post whiplash syndroom (PWS);
  • of whiplash assiociated disorder.

Whiplashklachten

Bij een achteraanrijding ontstaan direct na het ongeluk soms nauwelijks nekklachten. De whiplashklachten nemen vervolgens toe in de dagen na de aanrijding. In andere gevallen heeft iemand wel klachten direct na het ongeluk. Veel voorkomende whiplashklachten zijn:

  • nekpijn;
  • schouderpijn soms met uitstraling naar de armen en handen;
  • hoofdpijn;
  • geheugenproblemen;
  • concentratiestoornissen;
  • vermoeidheid;
  • duizeligheid;
  • misselijkheid.

Daarnaast ontstaan soms oogklachten en oorsuizen/tinnitus door whiplash letsel.

Van een botsing van achteren kunt u lang last hebben. Gelukkig zien wij ook vaak dat de whiplashklachten in de loop der tijd verminderen en verdwijnen.

whiplash letsel, whiplash klachten, whiplashklachten, klachten whiplash, whiplash vergoeding, letselschade whiplash, shiplash letselschade, schadevergoeding whiplash

Nekklachten melden bij huisarts

Het bespreken van uw nekklachten met uw huisarts is belangrijk voor een goede medische behandeling, maar ook voor het vastleggen van het nekletsel in uw medisch dossier. Voor een schadevergoeding moet u aantonen dat uw klachten het gevolg zijn van een ongeval. Het medisch dossier waarin een verslag van uw bezoek aan een arts is opgenomen, is daarbij meestal belangrijk bewijsmateriaal.

De huisarts of de eerste hulp afdeling van het ziekenhuis onderzoekt uw nekklachten. Soms maakt een arts bij whiplashklachten een röntgenfoto, CT-scan of MRI. Whiplash letsel is hierop niet zichtbaar. Maar het is wel mogelijk letsel als botbreuken en ander letsel uit te sluiten.

De behandeling van de nekklachten of het whiplash letsel verschilt per geval. Soms is medicatie en een korte rustperiode voldoende. In andere gevallen is langdurige behandeling en revalidatie noodzakelijk voordat de whiplashklachten verminderen.

Schadevergoeding whiplash

De letselschadevergoeding bestaat uit alle schade en kosten van een ongeluk. Er moet een direct verband zijn tussen de schade en het ongeluk. De omvang van de schade moet bovendien helder zijn. Leg uw schade daarom goed vast. Schadeposten bij whiplash zijn bijvoorbeeld:

  • inkomensschade;
  • medische kosten zoals fysiotherapie, medicijnen en medische hulpmiddelen;
  • het eigen risico van uw zorgverzekering;
  • hulp in de huishouding;
  • tuinonderhoud;
  • extra kinderopvang;
  • reis- en parkeerkosten;
  • verzorgingskosten.

De aansprakelijke partij betaalt ook smartengeld. Smartengeld vergoedt leed, pijn en de afname van plezier in het leven. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van de ernst van het letsel en de impact van het letsel op het leven. Bekijk de voorbeelden van smartengeld bij whiplash voor inzicht in uw aanspraak op smartengeld bij whiplashklachten.

Aansprakelijkheid letselschade whiplash

Bij een kop-staartbotsing of een achteraanrijding is het voertuig dat achterop rijdt vrijwel altijd aansprakelijk. Of het nu gaat op een botsing bij stilstand voor het stoplicht, een aanrijding in een file of bij plotseling hard remmen, de achterop rijder is vrijwel altijd aansprakelijk voor het ongeluk.

Naast schadeposten als verlies aan inkomen, hulp in de huishouding, tuinhulp, reiskosten en smartengeld, betaalt de aansprakelijke partij ook uw kosten voor juridische bijstand. Dit zijn alle kosten die wij maken om uw schade te claimen. U claimt u schade daarom in de meeste gevallen zonder kosten. Wij brengen onze kosten in rekening bij de aanprakelijke partij. U betaalt dus ook geen voorschot.

Aantonen whiplash letsel

Verzekeraars wijzen whiplash schade claims vaak af. Hierbij speelt een rol dat het letsel medisch niet vastgelegd kan worden en dat de klachten van een whiplash ook veel voorkomen bij andere aandoeningen. Verzekeraars maken dankbaar gebruik van deze onduidelijkheden. In beginsel toont het slachtoffer met whiplash aan dat het verkeersongeluk zijn of haar letselschade veroorzaakte. Whiplashklachten zijn helaas niet vast te leggen op röntgenfoto’s, een MRI of op andere wijze. De klachten zijn daardoor niet medisch objectiveerbaar. Klachten als moeheid, nekpijn, hoofdpijn, concentratiestoornissen, duizeligheid, geheugenproblemen e.d. komen bovendien ook voor bij andere medische aandoeningen.

De diagnose van een whiplash is dus niet eenvoudig. Laat u op tijd onderzoeken en laat de arts ook een dossier aanmaken van uw nektrauma.

Passagier met whiplash letsel

Als u als passagier betrokken raakt bij een aanrijding betaalt de veroorzaker of de verzekeraar van de bestuurder uw schade. Ook de verzekeraar van de bestuurder dekt dus de schade van passagiers. Maar ook bij het verhalen van schade door passagiers ontstaat vaak discussie over de causaliteit. Ook als u als inzittende/passagier whiplashachtige klachten oploopt, is het daarom verstandig juridische bijstand in te schakelen.

Maak een afspraak

Als u door een ongeluk letsel oploopt, zoek dan altijd bijstand van een ervaren advocaat of jurist. U herkent deze aan lidmaatschap van het Nationaal Keurmerk Letselschade, lidmaatschap van de vereniging van letselschade advocaten (LSA) of NIVRE lidmaatschap. Onze specialisten zijn lid van al deze kwaliteitsorganisaties en voldoen aan de hoogste criteria.

Onze rechtshulp bij letselschade is vrijwel altijd kosteloos. Bel voor een vrijblijvend letseladvies 0800-4455000 (landelijk). Stuur een e-mail naar info@hijink.com. Of gebruik het onderstaande contactformulier.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Onze specialisten

    mr. drs. E.S.M. Timmermans
    mr. O.A.M. Hijink
    mr. R. Bockhoven
    mr. M.A. Visser
    mr. E.G.M. Driessen
    mr. M.K. Herngreen

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief