Letselschade

Whiplash letsel

Whiplash bij lage snelheid

Ook bij lage snelheid ontstaat soms whiplash letsel. De aansprakelijke veroorzaker betaalt een schadevergoeding voor een whiplash opgelopen bij lage snelheid.

Bij het claimen van een schadevergoeding voor een whiplash letsel opgelopen bij lage snelheid speelt de lage snelheid wel een rol bij het vaststellen van het verband tussen het ongeluk en het letsel. Tussen schade en ongeluk moet een zogenaamd causaal verband bestaan. Dit betekent dat vaststaat dat het ongeluk het letsel veroorzaakte. De eiser bewijst dit verband. Bij een aanrijding met lage snelheid nemen we minder snel een verband aan tussen ongeluk en verwondingen.

Whiplash bij botsing met lage impact

In de Richtlijn Whiplash 2008 staat dat er sterke aanwijzingen zijn dat bij een aanrijding met een snelheid tot 15 km per uur geen letsel ontstaat. Een lage aanrijdingssnelheid is daarom altijd van belang bij letselschade. Het slachtoffer bewijst dat het letsel ontstond bij het ongeluk. Dit bewijs kan bestaan uit medische gegevens, een medisch onderzoek, een verklaring van een arts en andere relevante stukken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • stukken waaruit blijkt dat u geen nekklachten had voor het ongeluk;
 • een medisch onderzoek dat aantoont dat u klachten ontstonden bij het ongeluk;
 • een onderzoek dat uitsluit dat u klachten op een andere manier ontstonden.

Rechters doen regelmatig uitspraak over een whiplash schadeclaim. Whiplash klachten zijn niet vast te leggen op een röntgenfoto of andere scan. Dit maakt het bewijzen van de klachten en schade lastig. Verzekeraars wijzen claims daarom vaak af. Uit de whiplash jurisprudentie blijkt duidelijk dat bij nekklachten na een aanrijding met lage snelheid extra eisen worden gesteld aan het bewijs. Bereid uw schadeclaim daarom goed voor. Neem contact op voor vrijblijvend en kosteloos overleg met een specialist. Wij helpen u graag direct verder. Onze hulp bij het claimen van uw schade is bovendien in veel gevallen gratis.

whiplash bij lage snelheid, schadevergoeding whiplash lage snelheid, whiplash lage impact, Delta V

Delta V

In de jurisprudentie over whiplash letsel opgelopen bij geringe snelheid komt u de term Delta V tegen. Delta V is de snelheid van een voertuig bij een botsing. Hoe hoger de snelheid hoe meer kracht er vrijkomt bij een aanrijding. We gebruiken hiervoor ook de term geweldsinwerking. Een lage geweldsinwerking zorgt meestal voor weinig letsel. In de jurisprudentie gebruiken we Delta V voornamelijk om een lage rijsnelheid aan te duiden. Met een Delta V verweer bedoelen we dat de tegenpartij meent dat de snelheid bij de aanrijding te laag was om de klachten te veroorzaken. Bij een lage Delta V ontkennen verzekeraars vaak dat nekklachten het gevolg zijn van een aanrijding.

Schadevergoeding whiplash bij lage snelheid

De letselschadevergoeding bestaat uit alle schade en kosten. Denk bijvoorbeeld aan inkomensschade, uw eigen risico, autoschade, reis- en parkeerkosten, etc. Leg uw kosten direct goed vast. Zo voorkomt u bewijs problemen. Het afhandelen van schade duurt soms lang. Met een voorschot kunt u uw lopende kosten voldoen.

Bij whiplash heeft u ook recht op smartengeld. Smartengeld vergoedt lijden en afname van plezier in het leven. Deze gevolgen van een ongeluk zijn niet of nauwelijks in geld uit te drukken. De vergoeding is afhankelijk van de ernst van het letsel en de impact hiervan op uw leven. Bekijk onze voorbeelden van smartengeld bij whiplash voor meer informatie.

Schadeclaim whiplash letsel bij lage snelheid

Bespreek uw schade, zodat u meteen weet waar u recht op heeft. Een eerste gesprek is altijd kosteloos en zonder verplichtingen. Neem contact op. Bel naar 0800-4455000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com. Wil u dat wij contact met u opnemen? Laat dan u gegevens achter door het onderstaande contactformulier in te vullen.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief