Tinnitus, of oorsuizen, is het horen van niet extern aanwezige geluiden in één of twee oren of het hoofd. Tinnitus is afgeleid van het Latijnse woord tinnire: rinkelen. Tinnitus ontstaat niet alleen door geluid, maar ook bij nekletsel en/of hoofdletsel. Oorsuizen is een subjectieve aandoening, omdat alleen het slachtoffer de ruis waarneemt. Er wordt ook wel gesproken van een fantoomgeluid.

De meeste mensen ervaren door tinnitus een piep in de oren. Anderen horen bij tinnitus een fluitend, ruisend, zoemend of brommend geluid.

Oorsuizen bij nekklachten

Oorsuizen ofwel tinnitus ontstaat door beschadiging van trilharen in het binnenoor. De beschadiging kan ontstaan door blootstelling aan geluid, maar bij hoofdletsel of nekletsel door trauma wordt dezelfde beschadiging waargenomen. Oorsuizen door whiplash letsel of andere vormen van nek- of hoofdletsel komt regelmatig voor. Oorsuizen is dus niet altijd het gevolg van blootstelling aan geluid, maar kan ook door een ongeval ontstaan.

Bij een onderzoek onder 2400 patiënten van een kliniek gespecialiseerd in de behandeling van tinnitus werd vastgesteld dat het oorsuizen bij 297 (12,4%) van de 2400 patiënten het gevolg was van een ongeval.

Tinnitus bij whiplash

Tinnitus of oorsuizen bij whiplash of ander nek- of hoofdletsel wordt soms niet gezien als ongevalsgevolg. In de letselschadepraktijk staan wij veel verkeersslachtoffers bij met whiplash klachten. Regelmatig ervaren whiplash slachtoffers ook oorsuizen. Het is belangrijk om te weten dat oorsuizen een gevolg kan zijn van een ongeval. In de afhandeling van de letselschade dient het oorsuizen bij whiplash dan ook meegenomen te worden.

Oorsuizen door nekklachten, tinnitus bij whiplash, tinitus door nekletsel, tinnitus, oorsuizen, piep in oren, oorsuizen whiplash

Ernstig oorsuizen bij nekklachten na een ongeval

Uit een gezamenlijk onderzoek van de Universiteit van Oregon en het Amerikaanse departement voor veteranen zaken blijkt dat personen die last kregen van oorsuizen na een ongeval met hoofdletsel of nekletsel ernstigere klachten ervaren dan de klachten van personen waarbij tinnitus niet het gevolg was van een ongeval.

Overleg met een letselschadespecialist

Benieuwd hoe onze letselschade advocaten u bij kunnen staan? Voordat wij adviseren en begeleiden beginnen we natuurlijk bij een kennismaking. Wij spreken graag met u af om te weten te komen waar u mee te maken heeft. Plan een afspraak op een van onze kantoren in door te bellen naar 0800 44 55 000.

Relevant

Whiplash|Smartengeld|Letselschade

Contact

Uw naam
Uw telefoonnummer
Uw e-mailadres