Aansprakelijkheidsrecht

Het aansprakelijkheidsrecht bevat de regels die zien op het herstel en de vergoeding van schade.

Aansprakelijk zijn, betekent dat er een verplichting bestaat om schade te betalen. Of en wanneer deze verplichting bestaat en hoe hoog een schadevergoeding is, stellen we vast aan de hand van de wet of een contract. Het aansprakelijkheidsrecht bestaat uit de regels die gelden voor het vaststellen en vergoeden van schade. Omdat schade vele verschillende oorzaken kan hebben, is het aansprakelijkheidsrecht een uitgebreid en zeer uiteenlopend rechtsgebied.

Contractuele en wettelijke aansprakelijkheid

In het aansprakelijkheidsrecht onderscheiden we meestal de contractuele en wettelijke aansprakelijkheid. Contractuele aansprakelijkheid ziet op schade die ontstaat door het niet nakomen van een overeenkomst (wanprestatie). Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat een gekocht product niet levert. Buitencontractuele of wettelijke aansprakelijkheid is aansprakelijkheid op grond van de wet. Bijvoorbeeld de verplichting om de schade te vergoeden die ontstaat na een aanrijding of bedrijfsongeval. Een veel gebruikte bron van aansprakelijkheid in de wet is de onrechtmatige daad.

Een ieder draagt zijn eigen schade, tenzij….

Een uitgangspunt van het Nederlandse aansprakelijkheidsrecht is dat een ieder zijn eigen schade draagt. Dit klinkt onheilspellend, maar betekent eigenlijk alleen dat een schadevergoeding een grondslag moet hebben. Of een persoon of bedrijf recht heeft op vergoeding van geleden schade beoordelen we van geval tot geval. Een advocaat aansprakelijkheidsrecht is de deskundige om u te adviseren over uw mogelijkheden om schade te claimen.

aansprakelijkheidsrecht
De afhandeling van schade die ontstaat door het niet naleven van een overeenkomst is een deel van het aansprakelijkheidsrecht.

Regels aansprakelijkheidsrecht

Het aansprakelijkheidsrecht bestaat uit algemene en specifieke regels voor de afhandeling van schade. Een algemene regel ziet bijvoorbeeld op de wijze waarop we de omvang van schade vaststellen. Daarnaast zijn er algemene regels en bepalingen bijvoorbeeld over de aansprakelijkheid van werkgevers, eigenaren van een opstal, bezitters van een dier en vervoerders. Het aansprakelijkheidsrecht is verwant aan het verzekeringsrecht. Veel schade is immers verzekerd. Bij een schadeclaim is een verzekeraar dan ook vaak de tegenpartij.

Aansprakelijkheidsrecht advocaat

Een advocaat gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht helpt u uw schade te verhalen, maar ook bijvoorbeeld om risico’s te beperken door het uitsluiten van aansprakelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van algemene voorwaarden of leveringsvoorwaarden voor een onderneming.

Aansprakelijkheidsrecht Arnhem en Nijmegen

Wilt u een aansprakelijkheidskwestie bespreken met een advocaat? Onze aansprakelijkheidsrecht advocaten in Arnhem en Nijmegen staan u graag te woord. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief