Letselschade

Whiplash letsel

Delta V

Delta V: Verzekeraars wijzen schadeclaims van slachtoffers met whiplash klachten na een aanrijding met lage snelheid vaak af met een beroep op Delta V. Met Delta V bedoelen we bij letselschade de aanrijdingssnelheid.

Meer specifiek is Delta V de verandering van snelheid bij een botsing.
Met een Delta V onderzoek bedoelen we dat we aan de hand van de botsingsnelheid vaststellen wat de mogelijke gevolgen zijn van een aanrijding bij een bepaalde snelheid. Een Delta V onderzoek toont dus aan of de acceleratie/deceleratie bij de aanrijding het letsel van het slachtoffer kon veroorzaken.

Bij een geringe botsingsnelheid is er sprake van een lage Delta V. Verzekeraars die een beroep op Delta V nemen dus het standpunt in dat de aanrijdingssnelheid onvoldoende hoog was om het letsel van het slachtoffer te verklaren.

Delta V bij letselschade

Bij een lage snelheid bij de aanrijding wijzen verzekeraars schadeclaims vaak af. De aansprakelijke verzekeraar neemt dan het standpunt in dat het letsel door de lage rijsnelheid niet het gevolg kan zijn van de aanrijding. De verzekeraar bestrijdt dat er causaal verband bestaat tussen de aanrijding en het letsel. Een Delta V onderzoek toont dus aan of letsel het gevolg is van een aanrijding.

Causaal verband

Een onderzoek naar de botsingsnelheid is belangrijk in verband met het vaststellen van causaliteit. De eiser van een schadeclaim moet bewijzen dat het letsel is ontstaan door de aanrijding. Hiervoor kijken we meestal naar het aanrijdingsformulier, verklaringen van eventuele getuigen, het schadebeeld aan de auto en medische informatie. Als uit het beschikbare bewijs blijkt dat er na een aanrijding nekklachten ontstonden kan de aansprakelijke verzekeraar met een Delta V onderzoek aantonen dat bepaalde klachten niet het gevolg zijn van het verkeersongeval.

Delta V onderzoek kop-staartbotsing

Bij whiplashklachten ontstaat vaak discussie over de causaliteit. De aansprakelijke verzekeraar vindt vaak dat nekklachten niet het gevolg zijn van de aanrijding. Whiplash letsel ontstaat door acceleratie/deceleratie en de slingerbeweging die de nek hierdoor maakt. De aanrijdingssnelheid is daarom belangrijk bij het claimen van schade door whiplashklachten na een aanrijding.

Whiplash klachten bij lage Delta V

In de rechtspraak wordt niet aangenomen dat er bij een lage Delta V geen nekklachten kunnen ontstaan. Een lage aanrijdingssnelheid is wel reden om kritisch te kijken naar de oorzaak van de nekklachten, maar is geen reden om aan te nemen dat een causaal verband tussen nekklachten en een achter aanrijding ontbreekt als de snelheid bij de aanrijding laag is.

Bij een botsingssnelheid van meer dan 15 kilometer per uur is de kans op langdurige nekklachten aanzienlijk hoger. Maar ook bij een snelheid lager dan 10 kilometer per uur kan whiplash letsel ontstaan. Bekijk ook onze pagina met informatie over whiplashletsel bij een aanrijding met lage snelheid.

Aanrijding bespreken

Na een aanrijding komt er veel op u af. Door kosteloos een letselschade specialist in te schakelen geeft u het claimen van een schadevergoeding volledig uit handen. Dit zorgt dat u alle tijd heeft om aan uw herstel te werken. Wij horen graag wat u is overkomen en gaan graag met u in gesprek over uw mogelijkheden. Neem contact op. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief