Risico aansprakelijkheid

Risico aansprakelijkheid is aansprakelijkheid op grond van een bepaalde hoedanigheid, rol of kwaliteit. Bij risico aansprakelijkheid is schuld niet van belang. Er wordt ook wel gesproken over kwalitatieve aansprakelijkheid, omdat de kwaliteit ‘hoedanigheid’ van een persoon de grondslag vormt voor aansprakelijkheid.

Risico aansprakelijkheid moet worden onderscheiden van schuld aansprakelijkheid. Bij schuld aansprakelijkheid is er sprake van verwijtbaarheid. De veroorzaker van de schade heeft de schade opzettelijk veroorzaakt of er is sprake van onvoorzichtigheid of onoplettendheid. Bij risico aansprakelijkheid is er geen sprake van verwijtbaarheid.

Kwalitatieve aansprakelijkheid

Risico aansprakelijkheid ziet niet op handelen of nalaten te handelen, maar op personen of zaken waarvoor u op grond van de wet verantwoordelijk bent. Het kan gaan om:

Risico aansprakelijkheid in het verkeer

De bescherming van kwetsbare verkeersdeelnemers, waaronder fietsers en voetgangers vallen, door de wetgever is ook een vorm van risicoaansprakelijkheid. Artikel 185 Wegenverkeerswet bepaalt dat de bestuurder van een gemotoriseerd voertuig bij de aanrijding van een fietser of voetganger aansprakelijk is voor de schade. Voor de aansprakelijkheid hoeft geen verwijt gemaakt te kunnen worden aan de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig.

risico aansprakelijkheid

Overleg bij schade en aansprakelijkheid

Benieuwd wat onze letselschadeadvocaten voor u kunnen betekenen? Door meer dan 25 jaar ervaring in de afhandeling van letselschade hebben wij ook voor uw schade een deskundige in huis. Door met u in gesprek te gaan, kunnen onze specialisten een goed inschatting maken van uw situatie. Wij horen graag waar u mee te maken heeft. Bel 0800-4455000 voor een vrijblijvend gesprek of voor het maken van een afspraak. Ook als u vragen heeft over onze dienstverlening staan we u graag te woord.

Relevante informatie

Gevolgschade|Verplaatste schade|Hoofdelijke aansprakelijkheid

Contact

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief