Letselschade

Letselschade door een arbeidsongeval

Ongeval met een hoogwerker

Bij werken op een hoogwerker is het risico op letselschade groot. De werkgever moet de veiligheid van werknemers die werken met een hoogwerker waarborgen en de benodigde veiligheidsmaatregelen nemen. Bij een ongeval met een hoogwerker betaalt de werkgever of de organisatie van een evenement in de meest gevallen de schade.

De werkgever moet de kans op ongelukken bij het werken met een hoogwerker wegnemen. Helaas gebeurt er regelmatig een arbeidsongeval met een hoogwerker. Hierbij ontstaat soms ernstige letselschade. Denk bijvoorbeeld aan het omvallen van een hoogwerker, maar ook aan beklemming of simpelweg struikelen bij het instappen in de bak van een hoogwerker. Bovendien bestaat er een kans op overlijden bij een bedrijfsongeval met een hoogwerker.

Aansprakelijkheid ongeval met hoogwerker

Werkgevers en organisatoren van evenementen hebben een zorgplicht. De werkgever of organisaties moet alle redelijke maatregelen nemen om een ongeval te voorkomen. De werknemer moet veilig kunnen werken. De werkgever moet ook aantonen dat de benodigde maatregelen zijn genomen. De werkgever/organisator zorgt voor werkschoenen, valhelmen, valnetten, werkkleding en werkinstructies. De veiligheid van werkplekken moet actief worden onderzocht en er moet toezicht zijn op de naleving van instructies. na een ongeval met een hoogwerker beoordelen we wat de oorzaak was van het ongeval en welke maatregelen de werknemer nam om het ongeval te voorkomen. Als de werkgever een verwijt kan worden gemaakt wat betreft de veiligheid dan is de werkgever aansprakelijk voor de schade van het hoogwerker ongeval.

Ongeval hoogwerker, ongeluk met hoogwerker, schade hoogwerker, omgevallen hoogwerker,

Schadevergoeding ongeval met hoogwerker

De letselschadevergoeding bestaat uit alle kosten, schade en gemiste winst/omzet. Alle negatieve gevolgen van het letsel worden financieel gecompenseerd. Schadeposten zijn bijvoorbeeld gemist inkomen of omzet, kosten voor hulp in de huishouding, honden uitlaatservice, woningaanpassing of ongebruikte vliegtickets of concertkaartjes.

Daarnaast bestaat er recht op smartengeld. Smartengeld vergoedt zogenaamde immateriële schade. Deze schade bestaat uit pijn, leed, ongemak, depressie en andere negatieve gevoelens. De hoogte is afhankelijk van de ernst van het letsel, de duur van het herstel en andere factoren. Door het bekijken van onze smartengeld voorbeelden krijgt u inzicht in uw smartengeldclaim.

Voor aansprakelijkheid en een schadevergoeding is bewijs nodig. Het slachtoffer bewijst zijn schade en hoe deze is ontstaan. Leg daarom uw schade en de omstandigheden van het ongeluk zo goed mogelijk vast.

Voorbeeld: Letsel bij instappen in hoogwerker

Een werknemer bevestigt traptreden met een schaarhoogwerker. Hierbij gebruikt hij onder andere een accu boormachine. De accu boor ligt op de bodem van de hoogwerker. Er is geen andere mogelijkheid dan de boormachine op de vloer van de bak van de hoogwerker te plaatsen. Tijdens het instappen stapt de werkgever op de boor, struikelt en loopt knieletsel op. Door de boor op de vloer van de hoogwerker ontstaat het risico om te struikelen. De werkplek is daarom onvoldoende veilig. De werkgever heeft niet aan zijn zorgplicht voldaan. De werknemer had andere mogelijkheden moeten hebben dan het op de grond leggen van de boormachine. De werkgever betaalt daarom de schade van zijn werknemer.

Voorbeeld: Dodelijk hoogwerker ongeval

Een timmerman overlijdt na een ongeval met een hoogwerker. De nabestaanden stellen de werkgever aansprakelijk. De werkgever wijst de aansprakelijkheid af. Volgens hem werkte de gehuurde hoogwerker niet goed en had de opdrachtgever onvoldoende instructies gegeven. De rechter veroordeelt de werkgever om de schade te betalen.

De werkgever kan zich niet verstoppen achter de verhuurder van de hoogwerker of de opdrachtgever voor het timmerwerk. In sommige gevallen is het wel mogelijk om de betaalde schade te verhalen op een andere partij. De werkgever kan hiervoor de verhuurder van de (ondeugdelijke) hoogwerker of de opdrachtgever aansprakelijk stellen.

Bespreek uw letsel

Het krijgen van een schadevergoeding is niet altijd makkelijk. Werkgevers zijn verzekerd. Verzekeraars wijzen veel schadeclaims af. Ook als de claims een goede kans hebben. Een schadevergoeding moet u vaak afdwingen. Wij helpen mensen om te krijgen waar ze recht op hebben. Bel naar 0800 – 44 55 000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in waarna wij contact met u opnemen.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief