Uitvaartkosten: Nabestaanden kunnen de kosten van een begrafenis of crematie claimen van de persoon of partij die verantwoordelijk is voor het overlijden van hun naaste.
Het claimen van uitvaartkosten is niet altijd eenvoudig. Aansprakelijke verzekeraars wijzen claims vaak af. Ook als de aansprakelijkheid vaststaat, verzetten verzekeraars zich vaak tegen de hoogte van de uitvaartkosten. Een letselschade advocaat helpt u de schadevergoeding te krijgen waar u recht op heeft. Meestal is onze bijstand geheel kosteloos. De aansprakelijke partij betaalt namelijk ook onze kosten.
Neem contact op voor gratis advies en rechtsbijstand bij letselschade
Vul het contactformulier in voor een terugbelverzoek
Aansprakelijk voor uitvaartkosten
Uitvaartkosten vallen onder zogenaamde overlijdensschade. Overlijdensschade bestaat uit de schade van nabestaanden door het wegvallen van levensonderhoud door de overledenen en uit begrafeniskosten. De aansprakelijkheid voor uitvaartkosten ligt bij de veroorzaker van een ongeluk of schade. Dit kan een andere weggebruiker zijn na een dodelijk verkeersongeluk, de werkgever na een dodelijk arbeidsongeval, de eigenaar van een bijtende hond of een medicus na een medische fout.
Uitvaartkosten verhalen
De uitvaartkosten moeten redelijk zijn en in overeenstemming met de omstandigheden van de overleden persoon. Alleen de persoon die de kosten van de uitvaart betaalt, kan vergoeding van uitvaartkosten claimen. De regeling voor begrafeniskosten staat in artikel 6:108 lid 2 Burgerlijk Wetboek:
Art. 6:108 lid 2 BW: Bovendien is de aansprakelijke verplicht aan degene te wiens laste de kosten van lijkbezorging zijn gekomen, deze kosten te vergoeden, voor zover zij in overeenstemming zijn met de omstandigheden van de overledene.
We onderscheiden uitvaartkosten vaak in een aantal categorieën:
- kale begrafeniskosten o.a. kist, rouwauto, dienst en begrafenisondernemer;
- bijkomende begrafeniskosten o.a. rouwkaarten, bedankkaarten, condoleanceregister en bloemen;
- verder verwijderde begrafeniskosten o.a. reiskosten van nabestaanden en kosten van een grafsteen of gedenkplaat.
Vaak is de vergoeding van kale begrafeniskosten en bijkomende kosten geen probleem. Een discussie over de vergoeding van uitvaartkosten ziet meestal op verder verwijderde kosten. Kosten voor rouwverwerking worden niet vergoed. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan kosten om het graf van een familielid te bezoeken na de begrafenis.
In overeenstemming met de omstandigheden van de overledene
De kosten moeten redelijk zijn en ‘in overeenstemming met de omstandigheden van de overledenen’. Dit betekent dat de redelijkheid van de uitvaartkosten samenhangt met de levensomstandigheden van de overleden persoon. Van belang is dus wat gebruikelijk is in de kring van de overledene. Als het bijvoorbeeld gebruikelijk is om een maaltijd aan te bieden bij de condoleance (zoals dat bijvoorbeeld in Marokko gebruikelijk is) dan komen ook deze kosten voor vergoeding in aanmerking.
Uitvaartkosten buitenland
Ook de kosten van een begrafenis in het buitenland vallen onder de te claimen kosten. De culturele of religieuze achtergrond van de overledene speelt vaak mee bij de manier waarop een persoon wordt begraven. Op grond hiervan is een begrafenis in het buitenland soms in overeenstemming met de omstandigheden van de overleden persoon. Denk bijvoorbeeld aan een begrafenis in Turkije of Marokko. Voor de kosten van een begrafenis in het buitenland kunt u denken aan vliegtickets voor (met de overledene samenwonende) familieleden of de kosten van het huren van een auto en benzine voor vervoer in het land van de begraafplaats.
Uitvaartverzekering
Een eventuele uitkering van een uitvaartverzekering wordt afgetrokken van de te betalen vergoeding voor uitvaartkosten. De nabestaanden kunnen geen kosten claimen die de verzekering betaalt.
Schadevergoeding uitvaartkosten bespreken
Bel naar 0800 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier.