Letselschade

Letselschade door een verkeersongeval

Vrachtwagen ongeluk

Als u bent betrokken bij een vrachtwagen ongeluk heeft u in veel gevallen recht op een schadevergoeding.

Hieronder komen verschillende situaties aan bod. Allereerst de schadevergoeding voor de vrachtwagenchauffeur die betrokken is bij een verkeersongeluk. De bestuur van een vrachtwagen neemt, tenzij het om een zelfstandige gaat, namelijk als werknemer deel aan het verkeer. Een ongeluk is voor de chauffeur daarom vaak ook een arbeidsongeval.

Daarnaast kijken we naar de aanrijding tussen een vrachtauto en een fietser of voetganger. Deze ‘zwakke’ verkeersdeelnemers worden wettelijk beschermd. De wet bevat bovendien speciale regels voor een vrachtwagen ongeluk waarbij kinderen jonger dan 14 jaar zijn betrokken.

Vervolgens kijken we naar de aanrijding tussen een vrachtauto en een gelijkwaardige verkeersdeelnemers zoals een auto of ander motorvoertuig.

Schadevergoeding vrachtwagenchauffeur: vrachtwagen ongeluk en bedrijfsongeval

Voor een vrachtwagenchauffeur is een verkeersongeval ook een arbeidsongeval. De werkgever moet op grond van zijn zorgplicht zorgen voor een veilige werkomgeving. De zorgplicht betekent ook dat de werkgever risico’s van werknemers moet verzekeren als dit redelijkerwijs mogelijk is. Voor vrachtwagenchauffeurs betekent dit dat de werkgever een Schadeverzekering voor Inzittenden (SVI) afsluit. Als een werkgever geen verzekering afsluit, betaalt de werkgever zelf de schadevergoeding aan een vrachtwagenchauffeur.

Bent u als vrachtwagenchauffeur betrokken bij een ongeval en heeft u letsel en schade opgelopen? In dat geval is het verstandig eerst uw werkgever te vragen of uw schade is verzekerd. Als uw schade niet is verzekerd, kunt u uw werkgever vragen zelf uw schade te vergoeden.

Wij staan regelmatig slachtoffers van arbeidsongevallen bij. Daarbij houden wij altijd rekening met de relatie tussen werkgever en werknemer. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken met een specialist.

vrachtwagen ongeluk, vrachtwagenongeluk, vrachwagenongeval, aanrijding vrachtwagen, letselschade vrachtwagen, schadevergoeding vrachtwagen ongeluk, schade vrachtwagenchauffeur

Aanrijding met vrachtwagen als fietser of voetganger

Voetgangers en fietsers zijn zogenaamde zwakke verkeersdeelnemers. De wet beschermt zwakke verkeersdeelnemers zoals voetgangers en fietsers. Dit betekent dat een deel van de letselschade van de fietser of voetganger altijd voor rekening van de vrachtwagen komt. Hierbij speelt mee dat voor een vrachtwagen een verzekeringsplicht geldt. De WA verzekeraar van de vrachtwagen betaalt de schade. De chauffeur of de eigenaar van de truck betaalt de schade dus niet zelf.

De fietser of voetgangers krijgt in veel gevallen zijn volledige schade en in ieder geval 50% van zijn schade vergoed. Ook als de voetganger of fietser een verkeersfout maakt en de vrachtwagen het ongeluk niet kon voorkomen.

Aanrijding vrachtwagen met kinderen jonger dan 14

De wet biedt een nog verdergaande bescherming aan kinderen jonger dan 14 jaar. Als een kind jonger dan 14 jaar bij een vrachtwagenongeluk betrokken raakt, krijgt het kind vrijwel altijd zijn volledige schade vergoed. De vrachtwagenchauffeur is aansprakelijk voor de volledige schade. Ook als het kind zomaar de weg op rent of een andere verkeersfout maakt waardoor de vrachtwagenchauffeur het ongeval niet kon voorkomen. De verplichte WA verzekering voor een vrachtwagen dekt deze schade.

Aanrijding met vrachtwagen en auto, motor of ander motorvoertuig

Bij de aanrijding tussen een vrachtwagen en een ander motorvoertuig beoordelen we wie het ongeluk veroorzaakte. De over en weer gemaakte verkeersfouten geven dan de doorslag. Soms maken beide weggebruikers een verkeersfout. Denk bijvoorbeeld aan een achteraanrijding als iemand geen richting aangeeft. In dat geval heeft het slachtoffer eigen schuld. Het slachtoffer heeft zelf een deel van de schade veroorzaakt. De aansprakelijke partij betaalt dan maar een deel van de schade.

Ongeval met onbekende vrachtwagen of auto

Bij een ongeval met een vrachtwagen waarbij een onbekende bestuurder is betrokken, biedt het Waarborgfonds Motorverkeer een uitkomst. Het waarborgfonds betaalt schade in gevallen waarin schade niet op de bestuurder van een motorvoertuig is te verhalen.

Schadevergoeding vrachtwagen ongeluk

De letselschadevergoeding bestaat uit alle schade, kosten en gemiste inkomsten die het gevolg zijn van het vrachtwagen ongeluk. U kunt bijvoorbeeld denken aan beschadigde kleding, bril, horloge en telefoon, maar ook aan misgelopen inkomen, kosten van hulp in de huishouding, woningonderhoud, extra kinderopvang, advocaatkosten of reiskosten.

Daarnaast heeft u bij een vrachtwagenongeval recht op smartengeld. Smartengeld vergoedt de immateriële schade van letsel. Deze schade bestaat uit de pijn, het ongemak en andere negatieve emoties en gevoelens als gevolg van het ongeluk met een vrachtwagen.

Hulp na een vrachtwagen ongeluk

Onze specialisten helpen u uw schade te claimen. Zo krijgt u zorgeloos de schadevergoeding waar u recht op heeft. Met meer dan 25 jaar ervaring en een waardering van 9.3 op 10 van onze klanten is Hijink de specialist om uw claim af te handelen. In de meeste gevallen is dit bovendien gratis.

Bespreek uw mogelijkheden vandaag nog met een specialist. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief