Letselschade berekenen

Letselschade berekenen is geen som die u zelf even oplost. Er komt veel kijken bij het bepalen van de hoogte van de schade en de manier waarop dit vergoed moet worden. Om die reden is het altijd beter om een reële inschatting te laten maken door de expert: een advocaat van HIJINK Advocaten.

Voor het berekenen van letselschade is het belangrijk dat u uw schade en kosten goed vastlegt. Door zo snel mogelijk na een ongeval met een letselschade advocaat te overleggen, weet u precies hoe u uw schade het beste kunt vastleggen. Zo voorkomt u dat u zelf uw schade draagt.

Tip: Bezoek direct na een ongeval uw huisarts. Hiermee legt u uw letsel vast. Een verslag van uw huisarts is altijd een belangrijk bewijsmiddel in een letselschade zaak. Daarnaast is ook bewijs van de wijze waarop uw letsel ontstond vaak belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een schadeformulier, getuigenverklaringen, foto’s en ander bewijs. Neem contact op om het vastleggen van bewijs gratis te bespreken met een specialist.

De juiste letselschade berekenen

Letselschade berekenen is per geval verschillend. De zaken die voor u meespelen hoeven in een andere zaak helemaal niet van belang te zijn. De berekening bestaat daarom uit het berekenen en optellen van uw persoonlijke schadeposten. Uw persoonlijke situatie is altijd het uitgangspunt van de schadeberekening.

Letselschde, berekenen, berekenen letselschade, letsel schadeberekening, berekening letsel schade

Persoonlijke aandacht vormt altijd het uitgangspunt

Op het gebied van letselschade hebben wij veel ervaring waar u uw voordeel mee doet. Dit maakt ook dat er altijd naar de persoonlijke situatie wordt gekeken. Dit vormt bij ons altijd het uitgangspunt. Wilt u uw letselschade door ons laten berekenen? Onze letselschade advocaten gaan graag met u in gesprek of plannen een afspraak in op een van onze kantoren.

Hoe bereken je een letselschadevergoeding?

Een letselschadeberekening bestaat uit twee onderdelen:

 1. Het vaststellen van de materiële schade;
 2. Berekenen van de immateriële schade.

De materiele schade bestaat uit alle kosten en schade. Denk bijvoorbeeld aan gemist inkomen, medische kosten, eigen risico, autoschade, reis- en parkeerkosten, etc.

De immateriële schade bestaat uit pijn, leed en afname van levensvreugde. Deze schade wordt vergoed met smartengeld.

Materiële letselschade berekenen

We berekenen de materiele letselschade door alle kosten en schade bij elkaar op te tellen. Dit houden we overzichtelijk voor u bij in een schadestaat.

De schadeberekening bestaat overigens niet uitsluitend uit een eenvoudige optelsom. Denk bijvoorbeeld aan het berekenen van inkomensschade, pensioenschade en het kapitaliseren van uw schade met de rekenrente (welk bedrag ontvangt u nu om uw toekomstige schade te betalen?). Deze berekeningen zijn werk voor specialisten. Wij raden u daarom ook af om uw letselschade zelf te berekenen en te claimen. Een kleine aanpassing in een berekening betekent vaak dat een schadevergoeding veel lager uitvalt. Bovendien schakelt u meestal kosteloos een deskundige in om uw schade te berekenen en te claimen.

Immateriële letselschade berekenen

De vergoeding voor immateriële letselschade is smartengeld. Voor het berekenen van het smartengeld vergelijken we uw persoonlijke situatie met eerder betaalde smartengeldbedragen. Daarbij kijken we onder andere naar de duur van het herstel, de beperkingen die ontstaan door het letsel en de invloed van het letsel op uw leven.

Het onderstaande overzicht geeft enig inzicht in de hoogte van het smartengeld aan de hand van de ernst van uw letsel. Bij licht letsel kunt u bijvoorbeeld denken aan een snijwond of kneuzing. Uitzonderlijk zwaar letsel bestaat bijvoorbeeld uit een dwarslaesie of amputatie letsel:

 • licht letsel € 100,- tot € 3.500,–;
 • matig letsel € 3.500,- tot € 9.000,–;
 • ernstig letsel € 9.000,- tot € 21.000,-
 • zwaar letsel € 21.000,- tot € 43.000,–;
 • zeer zwaar letsel € 43.000,- tot € 76.000,–;
 • uitzonderlijk zwaar letsel vanaf € 76.000,- tot € 220.000,–.

*de hierboven genoemde bedragen betreffen alleen het smartengeld. De totale schadevergoeding bestaat daarnaast uit de materiële schade en is vele malen hoger dan de genoemde smartengeld bedragen.

Wanneer kun je letselschade berekenen

Een letselschade zaak verloopt vaak in etappes. Voor lopende kosten en vaststaande schade regelen wij een voorschot. Zo kunt u uw kosten blijven voldoen. Om alle letselschade te berekenen en de zaak af te sluiten, moet er sprake zijn van een medische eindsituatie. Dit betekent dat er medisch gezien geen veranderingen meer worden verwacht. Op dat moment zijn alle gevolgen van het ongeval inzichtelijk en kan de letselschade worden berekend.

Gratis rechtsbijstand bij letselschade

De beste manier om u te helpen bij letselschade is door persoonlijk met een specialist te spreken. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in voor een terugbelverzoek.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres
   

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief