Letselschade

Fietser aangereden

Als een fietser is aangereden, heeft de fietser meestal recht op een letselschadevergoeding. Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding moet de aansprakelijkheid voor het ongeval wel vaststaan. De wet bevat een speciale regeling voor aansprakelijkheid bij letselschade van een aangereden fietser.

Fietser en voetgangers worden als kwetsbare verkeersdeelnemers beschermd. Als een fietser wordt aangereden door een motorvoertuig krijgt de fietser in de meeste gevallen 100% van zijn schade vergoed en in ieder geval 50%. De wet bepaalt dat de bestuurder van een motorvoertuig bij een verkeersongeval aansprakelijk is voor de schade van een fietser. Het betreft risico aansprakelijkheid. De bestuurder hoeft geen schuld te hebben aan het ongeval. Zelfs als de aangereden fietser het ongeval grotendeels zelf veroorzaakt, is de bestuurder van het motorvoertuig aansprakelijk. Alleen als de bestuurder geen enkel verwijt kan worden gemaakt, is de bestuurder niet aansprakelijk voor de letselschade van een aangereden fietser.

Schadevergoeding aangereden fietser

Voor fietsers van 14 jaar of ouder gelden de volgende aansprakelijkheidsregels bij een aanrijding:

 • Als de automobilist schuldig is, wordt 100% van de schade van de fietser vergoed;
 • In het geval de aangereden fietser schuldig is wordt 50 tot 100 % van de schade van de fietser vergoed;
 • Indien beide partijen schuld hebben, wordt 50 tot 100% van de schade van de fietser vergoed.
fietser aangereden. schadevergoeding aangereden fietser, fietser zonder licht aangereden, ik heb een fietser aangereden

Aangereden fietser jonger dan 14 jaar

Een fietser jonger dan 14 jaar krijgt altijd 100% van zijn schade vergoed. Dit geldt ook als de automobilist geen verwijt kan worden gemaakt. Een uitzondering geldt als de automobilist aantoont dat de minderjarige het ongeluk opzettelijk veroorzaakte. In de praktijk is dit bewijs zeer moeilijk te leveren. Opzet betekent namelijk dat de fietser zelf gewond wilde raken.

Overmacht

De aansprakelijkheid van de bestuurder van een motorvoertuig bij een aanrijding van een fietser is uitgesloten bij overmacht. De automobilist moet daarvoor bewijzen dat hem geen enkel verwijt kan worden gemaakt. Een geval waarin overmacht bestaat, is bijvoorbeeld de aanrijding ontstaan door een plotselinge duw. Bij de aanrijding van een fietser die zonder licht aan de verkeerde kant van de weg fietste, werd geen overmacht aangenomen. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen nemen we aan dat er sprake is van overmacht als een fietser is aangereden.

Fietser zonder licht aangereden

Voor de aansprakelijkheid kijken we naar de aan de verkeersdeelnemers te maken verwijten. Het aanrijden van fietser zonder verlichting is geen reden om overmacht aan te nemen. Wel kan er sprake zijn van eigen schuld bij de fietser. De te vergoeden schade kan door de aanwezigheid van eigen schuld bij de fietser op een lager percentage uitkomen.

Fietser aangereden door auto

Een aangereden fietser met letsel moet zich laten behandelen. Door een bezoek aan uw huisarts legt u het letsel vast. Hiermee voorkomt u bewijsproblemen. Bezoek na een ongeval dan ook zo spoedig mogelijk de EHBO of uw huisarts. Behandeling van uw letsel is niet alleen van belang voor uw herstel, maar ook voor het krijgen van een letselschadevergoeding.

Ik heb een fietser aangereden en nu?

De schade van een aangereden fietser vergoedt uw WA verzekeraar. Als u een fietser aanrijdt, vul dan (bij voorkeur samen met de fietser) het schadeformulier in. Meldt het ongeval zo spoedig mogelijk bij uw verzekeraar. Uw verzekeraar kan u informeren over uw rechten en de door u te verrichten handelingen na een ongeval.

Advies na een ongeval

Benieuwd wat onze letselschade advocaten voor u kunnen betekenen? Met meer dan 25 jaar ervaring in de afhandeling van letselschade is contact opnemen met Hijink Advocaten een goede eerste stap naar een rechtvaardige afhandeling van letselschade. Bel 0800-44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier om uw zaak te bespreken of voor het maken van een afspraak.

Relevante informatie

Smartengeld aangereden fietser|Artikel 185 Wegenverkeerswet

Contact

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief