Letselschade

Letselschade door een verkeersongeval

Aanrijding e-bike

De bestuurder van een e-bike kan na een aanrijding met een motorvoertuig een beroep doen op de 50%-regel die zwakke verkeersdeelnemers beschermt. Een schadevergoeding claimen na een ongeval met een e-bike is daarom relatief eenvoudig. Een e-bike is een fiets als het voertuig voldoet aan de wettelijke definitie van een fiets met trapondersteuning.

Bij een aanrijding met een e-bike gelden de regels die gelden voor fietsers. E-bikers kunnen bij een aanrijding met een motorvoertuig een beroep doen op de zogenaamde 50%-regel. Ook als de e-biker het ongeval veroorzaakt, bestaat er in dat geval recht op een letselschadevergoeding.

Een opgevoerde e-bike of een e-bike voorzien van een gashendel is geen fiets met trapondersteuning. Als een e-bike ook boven de 25 kilometer per uur trapondersteuning biedt of als trappen niet nodig is om de e-bike in beweging te krijgen en te houden dan is een e-bike een motorvoertuig en geen fiets.

Aansprakelijkheid aanrijding e-bike met fietser of voetganger

E-bikers, fietsers en voetgangers zijn zogenaamde zwakke verkeersdeelnemers. De wet beschermt deze verkeersdeelnemers tegen het gevaar van motorrijtuigen. Bij een aanrijding tussen zwakke verkeersdeelnemers onderling beoordelen we het recht op een schadevergoeding aan de hand van gemaakte verkeersfouten. Ook de ernst van het letsel kan een rol spelen bij de schaderegeling. Als beide weggebruikers een fout maakten dan delen partijen de schade.

Aanrijding e-bike met auto, motor of ander motorvoertuig

Als een e-bike voldoet aan de wettelijke eisen van een fiets met trapondersteuning dan kan de bestuurder bij een aanrijding met een motorvoertuig een beroep doen op de 50%-regel uit artikel 185 WVW. De verzekeraar van het motorvoertuig betaalt dan in ieder geval de helft van de schade. Ook als de bestuurder van de e-bike het ongeval veroorzaakt. Voor de overige 50% van de schade kijken we naar het aandeel van de bestuurders in het ontstaan van de aanrijding.

Aanrijding opgevoerde e-bike

Een opgevoerde e-bike is geen fiets, maar een onverzekerde bromfiets! De bewijslast van het opvoeren van een e-bike ligt bij de eisende partij. Over het algemeen zal de rechter aannemen dat een e-bike aan de wettelijke eisen voldoet als de e-bike aan deze eisen voldeed bij de verkoop. Twijfelt u na een aanrijding of een e-bike is opgevoerd? Vraag dan de politie om het voertuig te onderzoeken.

aanrijding e-bike, opgevoerde e-bike, ongeval e-bike, ongeluk e-bike, aanrijding met e-bike, aansprakelijkheid letselschade e-bike

Wettelijke eisen e-bike

Om aangemerkt te worden als een fiets met trapondersteuning moet een e-bike voldoen aan de eisen die de wet stelt:

  • De fiets werkt doormiddel van trap ondersteuning. Om vooruit te komen is trappen noodzakelijk;
  • De trapondersteuning is begrenst op 25 kilometer per uur;
  • De motor van de fiets levert maximaal 250 watt aan vermogen.

E-bikes die ondersteuning bieden boven de 25 kilometer per uur en e-bikes uitgerust met een gashendel zijn geen fietsen met trapondersteuning. Wettelijk gezien is de opgevoerde e-bike een motorrijtuig. De bestuurder van een opgevoerde e-bike kan daarom net als de bestuurder van een speed-pedelec geen beroep doen op de wettelijke bescherming die geldt voor zwakke verkeersdeelnemers.

Welke regels gelden er voor een e-bike?

Voor de e-bike die aan de vereisten van een fiets met trapondersteuning voldoet, gelden dezelfde verkeersregels als voor een gewone fiets:

  • Er is geen rijbewijs nodig;
  • Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) is niet verplicht;
  • Er is geen kenteken nodig;
  • Geen minimumleeftijd;
  • Verplicht rijden op het fietspad of het fiets/bromfietspad;
  • Een helm is niet verplicht.

Gratis schade laten claimen na een e-bike ongeval

De aansprakelijke partij betaalt bij letselschade de kosten van juridische bijstand. Neem contact op om uw schade gratis te laten afhandelen. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Onze specialisten

    mr. drs. E.S.M. Timmermans
    mr. O.A.M. Hijink
    mr. R. Bockhoven
    mr. M.P.H. van Maanen Winters
    mr. M.A. Visser
    mr. E.G.M. Driessen
    mr. M.K. Herngreen

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief