Gebeten door een hond

Kind gebeten door hond

Als een kind wordt gebeten door een hond dan is de bezitter van de hond aansprakelijk voor de schade. Juridische hulp van een een letselschade advocaat na een hondenbeet is bovendien kosteloos. Neem contact op om eenvoudig een schadevergoeding te regelen.

Bezoek na een hondenbeet altijd een huisarts. Hiermee legt u het letsel vast. Vermoedt u een infectie? Neem dan opnieuw contact op met uw dokter. Honden krijgen in Nederland een vaccinatie tegen rabiës. Als u kind in het buitenland gebeten wordt door een hond is de kans op een ernstige ziekte door een bijtwond groter.

Jaarlijks behandelen huisartsen in Nederland ongeveer 40.000 bijtwonden, waaronder ongeveer 26.000 hondenbeten. Mannelijke honden die niet zijn aangelijnd veroorzaken de meeste bijtwonden. Bij de meeste bijtwonden gaat het om handen, armen en benen. Als een kind wordt gebeten door een hond is dit helaas ook regelmatig een bijtwond in het gezicht.

Aansprakelijkheid kind gebeten door hond

Voor honden geldt risico aansprakelijkheid. De bezitter of bedrijfsmatig gebruiker van een hond is aansprakelijk voor de schade die het dier veroorzaakt. De eigenaar van een hond die een kind bijt is eigenlijk altijd aansprakelijk. Als u of uw kind gebeten wordt door een hond is het daarom in de eerste plaats belangrijk om te achterhalen wie de bezitter van de hond is. Het maakt niet uit of uw kind de hond heeft gepest of wilde aaien. Ook het gedrag van de bezitter van de hond is niet belangrijk. De eigenaar van een hond is aansprakelijk voor de schade die zijn hond veroorzaakt door een kind te bijten

Ook de bedrijfsmatig gebruiker van een hond kan aansprakelijk zijn voor de schade die een hond aanricht. Een bedrijfsmatig gebruiker van een hond is bijvoorbeeld een hondentrainer of honden uitlaatservice. In bepaalde situaties kunt u kiezen om de bezitter of de bedrijfsmatig gebruiker aansprakelijk te stellen.

Kind gebeten door hond, mijn kind is gebeten door een hond, hondenbeet kind, minderjarige gebeten door hond

Schadevergoeding kind gebeten door hond

De letselschadevergoeding bestaat uit alle extra kosten en gemiste inkomsten. U kunt bijvoorbeeld denken aan kapotte kleding en de kosten van medisch behandeling en verzorging.

Ouders dragen de kosten van een kind gebeten door een hond. Bijvoorbeeld door extra kosten zoals reiskosten, parkeerkosten, kosten voor het nemen van een vrije dag of dagen en het geven van extra verzorging. Ouders van een kind dat is gebeten door een hond krijgen deze kosten vergoed. Ook voor (mantel)zorg door ouders krijgen zij vaak een vergoeding. Een andere mogelijke schadepost is bijvoorbeeld extra bijles bij een leer achterstand.

Een hondenbeet is vaak een traumatische ervaring. Ook met psychisch letsel houden wij rekening bij het regelen van letselschade. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een vergoeding te krijgen voor een cursus om angst voor honden te overwinnen. In een persoonlijk gesprek stellen wij met u vast met welke schadevergoeding u en uw kind weer verder kunnen.

Smartengeld kind gebeten door hond

Naast de vergoeding van schade en kosten heeft de minderjarige die is gebeten door een hond recht op smartengeld. Smartengeld vergoedt de geleden pijn, ongemak, depressieve gevoelens en ander leed. Voor de hoogte van het smartengeld van een kind dat is gebeten door een hond kijken we onder andere naar:

 • de ernst van het letsel;
 • de duur van de revalidatie en het herstel;
 • eventueel te verwachten toekomstige operaties, zoals een cosmetische operatie;
 • herstelt het letsel volledig?;
 • zijn er ontsierende littekens achtergebleven?

Littekens kunnen een belangrijke rol spelen bij de vaststelling van de hoogte van het smartengeld. Rechters houden vaak rekening met de invloed van letsel op de ontwikkeling van kinderen. Denk bijvoorbeeld aan onzekerheid over ontsierende littekens tijdens de pubertijd. Ook de kansen om een partner te krijgen, of het vooruitzicht hierop, speelt vaak een rol. Bij smartengeld voor kinderen speelt de toekomst altijd een rol. De periode waarover het smartengeld wordt berekend is lang. Ook bij onderhandelingen en het berekenen van de hoogte van smartengeld nemen wij deze factoren mee.

Bekijk ook onze voorbeelden van smartengeld toekenning bij een hondenbeet.

Gratis hulp bij letselschadeclaim

Bel 0800 – 44 55 000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief