Aangevallen door honden

In het Zuiderpark in Rotterdam wordt een fietser aangevallen door honden. Een van de honden bijt de man in zijn been. De man stelt de eigenaresse van de honden aansprakelijk en eist een schadevergoeding.

De Rechtbank Rotterdam beoordeelt of de eigenaresse van de honden een schadevergoeding moet betalen. De rechter kijkt daarbij of de man zelf verantwoordelijk is voor de hondenbeet, omdat hij een schoppende beweging maakte naar de honden toen deze blaffend op hem af renden.

Aangevallen door honden in het park

Een man fietst ’s avonds door het park als er drie honden blaffend op hem af rennen. De eigenaresse van de honden zegt dat de honden naar de man blaften omdat ze schrokken van de fietser. De man stapt van de fiets en maakt een schoppende beweging naar de honden om ze op afstand te houden. Een van de honden bijt de man vervolgens in zijn been.

aangvallen door honden, honden aanval, aangvallen door hond, hond valt aan

PTSS na aanval door hond

De gebeten fietser bezoekt de dag na de aanval door de honden zijn huisarts. Daar blijkt dat hij in zijn onderbeen is gebeten. De man heeft daarnaast last van slaapproblemen, herbelevingen en angst voor honden. Een jaar na het bijtincident stelt zijn huisarts vast dat er sprake is van PTSS. Voor de behandeling van de PTSS bezoekt hij 15 keer een psycholoog.

Verweer hondeneigenaar

De eigenaresse van de drie honden vindt dat zij geen schadevergoeding hoeft te betalen. Haar hond beet de man omdat hij naar de hond schopte. Als zij wel aansprakelijk is, moet het slachtoffer volgens haar zelf ook een deel van de schade betalen. Volgens haar is er door het schoppen naar de honden sprake van eigen schuld.

Tenzij-formule in artikel 6:179 BW

In artikel 6:179 BW staat dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor de door het dier aangerichte schade, tenzij de schadeveroorzakende handeling niet onrechtmatig was als de bezitter het dier in zijn macht had. De eigenaar van een dier is dus niet aansprakelijk als een beroep op de zogenaamde tenzij-formule mogelijk is.

De eigenaar van een hond is niet aansprakelijk als het gedrag van de hond niet onrechtmatig is als het baasje hiervoor het bevel geeft. Deze uitzondering op de aansprakelijkheid voor een aanval door honden betekent bijvoorbeeld dat de eigenaar van een hond niet aansprakelijk is als deze een inbreker aanvalt. In dat geval is er namelijk (meestal) sprake van noodweer. De rechter beoordeelt of de eigenaresse van de honden in dit geval een beroep kan doen op de tenzij-formule.

Aanval door hond door schoppende beweging

De rechter wijst het beroep van de hondeneigenaresse op de tenzij formule af. Als de man naar de honden heeft geschopt, dan was dit omdat de honden blaffend op hem af kwamen. Een beroep op de tenzij-formule van artikel 6:179 BW is daarom niet mogelijk. Dit was waarschijnlijk ander geweest als de man de honden uit eigen beweging had geschopt en vervolgens was gebeten door de honden.

De rechter vindt ook dat er geen sprake is van eigen schuld. Als de man een schoppende beweging maakte naar de honden dan was dit omdat de honden op hem af kwamen. Volgens de rechter kan de man hiervan geen verwijt worden gemaakt.

Schadevergoeding honden aanval

De gebeten fietser vraagt een vergoeding voor reiskosten, medische kosten en smartengeld.

De reiskosten worden toegewezen. De man toont aan dat hij naar de politie, zijn huisarts, psycholoog en belangenbehartiger reisde. In totaal reisde de man 88 kilometer. Hiervoor krijgt hij een vergoeding van € 0,26 per kilometer.

Van de door hem gekochte littekencrème en paracetamol heeft de man geen bonnetje(s) meer. De rechter wijst de vergoeding voor deze kosten ( € 20,–) daarom af.

De man wil ook € 2.500,– smartengeld. Hierbij verwijst hij naar een andere uitspraak van de rechter over een hondenbeet. In dat geval was wel een ziekenhuis opname nodig na de hondenaanval. Bovendien bleef er een ontsierend litteken achter op de arm van het slachtoffer. In dit geval is er alleen sprake van een verkleuring op de plaats van de bijtwond. De rechter bepaalt daarom dat de door honden aangevallen man in dit geval recht heeft op € 750,– smartengeld.

Lees meer over smartengeld bij hondenbeten

Schadevergoeding naar aanval door honden bespreken

Een schadevergoeding claimen is een ingewikkeld proces. U kunt uw schade gelukkig ook gratis laten afhandelen. Schakel vandaag nog een letselschade advocaat in. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in voor een terugbelverzoek.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Bron: rechtspraak.nl

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief