Aansprakelijkheid verhuisovereenkomst

Een verhuizer schuift vanaf de zoldertrap een kledingrek, sporttas en koffer de zolder op. Ook een aantal dozen moet naar de zolder. Als de verhuizer de zolder op loopt, begint de vloer te kraken en zakt de verhuizer door de vloer.

Het verhuisbedrijf sloot een verhuisovereenkomst met de eigenaar van het huis. De eigenaar van het huis wil dat het verhuisbedrijf de schade aan haar huis betaalt.

Direct contact met een advocaat aansprakelijkheidsrecht

Aansprakelijkheid verhuisovereenkomst, aansprakelijkheid verhuisbedrijf, aansprakelijkheid verhuizer, schade verhuizen

Aansprakelijkheidsverzekeraar verhuisbedrijf

Het verhuisbedrijf meldt de schade bij haar verzekeraar. De verzekeraar wijst de claim af. De verhuizer kon en hoefde volgens de verzekeraar niet te weten dat de vloer van de zolder niet dragend was. De eigenaar van de woning stelt het verhuisbedrijf aansprakelijk voor de schade en begint een procedure. De rechtbank Limburg behandelt de schadeclaim.

Beoordeling aansprakelijkheid verhuizer

De rechter laat een groot deel van de argumenten van partijen buiten beschouwing. Volgens de rechter is er overduidelijk sprake van eigen schuld van de woning eigenaar. De eigen schuld bestaat er uit dat de eigenaar van de woning moest weten dat de vloer van de zolder niet stevig was, maar wel vroeg aan het verhuisbedrijf om spullen naar de zolder te brengen. Dat er schade ontstond toen de verhuizer de vliering betrad, komt dan ook helemaal voor rekening van de eigenaar van het huis.

Aansprakelijkheid bij schade door verhuizers

De rechter wijst de vordering af. Niet de verhuizer, maar de eigenaar van het huis had moeten weten wat de staat van de vliering was. In andere gevallen is het verhuisbedrijf misschien wel aansprakelijk voor schade. Bijvoorbeeld als duidelijk was gecommuniceerd dat de verhuizers de zolder niet mochten betreden of als schade door onvoorzichtigheid ontstaat.

Contractuele aansprakelijkheid verhuisovereenkomst

In de wet staan speciale bepalingen voor de verhuisovereenkomst. De verhuizer heeft een resultaatverplichting. De te verhuizen goederen moeten heel en veilig worden verplaatst. Raken er zaken beschadigd dan is de verhuizer meestal aansprakelijk. In de verhuisovereenkomst kunnen wel bepalingen staan die de aansprakelijkheid uitsluiten of beperken. In dit geval stonden er blijkbaar geen belangrijke bepalingen in de overeenkomst, omdat de rechter de overeenkomst helemaal buiten beschouwing laat.

Letselschade verhuizer

De uitspraak vermeldt niet of de verhuizer gewond raakte toen de zoldervloer het begaf. Het is goed denkbaar dat de opdrachtgeefster aansprakelijk is voor eventuele letselschade van de verhuizer. De instructie om verhuisdozen op de niet dragende zolder te plaatsen, is waarschijnlijk onrechtmatig.

Schade bespreken met een expert

Onze advocaten aansprakelijkheidsrecht zijn echte schade-experts. Wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Neem contact op en maak een afspraak. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het contactformulier in voor een terugbelverzoek.

Bron: rechtspraak.nl

Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

Bekijk onze database

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief