Huurders met gezondheidsklachten ontvangen schadevergoeding en smartengeld

29 april 2016 Huurders met gezondheidsklachten: Volgens een onderzoek van Healthy Homes Barometer studie blijkt dat 22% van de woningen in Nederland te vochtig is.

Naast dat dit klachten en gezondheidsschade met zich kan meebrengen, zorgt het voor grote schade.

Huurders met gezondheidsklachten ontvangen schadevergoeding en smartengeld

Een gezin in Den Haag heeft ernstige gezondheidsschade opgelopen door een te vochtige woning. De bewoners stellen dat er letselschade is ontstaan door de langdurige blootstelling aan een vochtig binnenklimaat in de woning en claimt schadevergoeding vanwege gezondheidsschade.

De woning was gehuurd via woningcorporatie Vestia. De schadeclaim is door de rechter in Amsterdam toegewezen, zodat Vestia een schadevergoeding en smartengeld moet betalen.

Huurders met gezondheidsklachten ontvangen schadevergoeding en smartengeld

Gezondheidsschade door vocht en schimmel

Sinds 2008 is het gezin komen wonen in een woning aan de Beresteinlaan in Den Haag, Zuid west. De woning was vochtig, klam en muf. Door de hoge vochtigheidsgraad ontstond schimmel, bladderde het stucwerk af en raakten kleding en huisraad beschadigd.

Het gezin stelt dat de kinderen door de blootstelling aan vocht en schimmel in de woning de kinderen allergische reacties vertonen en er astma is ontstaan. Ook kregen de bewoners last van huiduitslag. Uiteindelijk is vader vanwege gezondheidsklachten uitgevallen en raakte door de klachten arbeidsongeschikt.

Gezondheidsklachten en schadevergoeding

Beide kinderen kampen met astmatische klachten. Maar ook vader, moeder en het jongste kindje heeft last van luchtwegen, zijn veel verkouden en klagen over uitslag en hoofdpijn. De gezondheidsklachten werden gemeld bij huisarts en GGD. Zowel bij de huisarts als het GGD concludeerde men dat de gezondheidsklachten veroorzaakt worden door het vocht in de woning.

Al vaak heeft het gezin in Den Haag geklaagd bij Vestia over de vochtige woning. Vestia heeft hierop niet of nauwelijks actie ondernomen en gaf aan niet veel aan de problemen te kunnen doen behalve het plaatsen van dubbelglas. De klachten bleven echter aanhouden.

Rechtszaak huurders met gezondheidsklachten door vochtige woning

Het gezin spande een rechtszaak aan tegen Vestia en claimt een schadevergoeding vanwege de gezondheidsschade door de vochtproblemen in de woning. Het gezin werd recentelijk door de rechter in het gelijk gesteld. De rechter veroordeelde Vestia tot het betalen van een schadevergoeding maar ook om de vochtproblemen in de woning te bestrijden. Voor iedere mand dat het vocht probleem niet wordt opgelost krijgt Vestia een dwangsom opgelegd van € 4.000.

Omdat het Vestia niet is gelukt het vochtprobleem op te lossen, krijgt het gezin een andere woning toegewezen. Nu Vestia door de rechter verantwoordelijk wordt gehouden voor de klachten door de vochtige woning, heeft ook de verzekeraar van Vestia aansprakelijkheid erkend. Met verzekeraar wordt nu onderhandeld over de hoogte van de schadevergoeding en het smartengeld.

Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

Bekijk onze database

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief