Motie affectieschade vergoeding voor broers en zussen aangenomen

Op 13 februari 2024 nam de Tweede Kamer een motie aan van Ulysse Ellian van de VVD om op korte termijn ook broers en zussen recht te geven op vergoeding van affectieschade.

Affectieschade is een vergoeding voor immateriële schade die ontstaat als een naaste ernstig gewond raakt of overlijdt. De wet bepaalt welke relaties en familieleden recht hebben op affectieschade en ook de hoogte van het bedrag volgt uit de wet. Personen die momenteel recht hebben op affectieschade zijn onder andere partners, kinderen en ouders. Broers en zussen hebben nog geen recht op affectieschade vergoeding en dat roept regelmatig vragen op. De vergoeding is een bedrag tussen de € 12.500,– en € 20.000,–.

Motie affectieschade vergoeding

De motie bevat een oproep aan de regering om een wetsvoorstel in te dienen. Alhoewel de uitbreiding van de mogelijkheden om affectieschade te claimen dichterbij komt, is er dus nog geen sprake van een aangenomen wet of een ingediend wetsvoorstel. De mogelijkheid om affectieschade te claimen is relatief nieuw. Een claim is alleen mogelijk voor ongevallen die na 1 januari 2019 plaatsvonden.

Bron: www.tweedekamer.nl

Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

Bekijk onze database

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief