Raad van Staat over vliegende spaghettimonster als godsdienst

Raad van State over vliegend spaghettimonster Nijmegen als godsdienst

De pastafaries geloven in het vliegende spaghettimonster en als geloofsuiting dragen de aanhangers een vergiet op hun hoofd. Volgens de Pastafaries hangen zij een officiële religie aan, maar daar denkt de Raad van State anders over.

Raad van State over vliegend spaghettimonster

Op 15 augustus 2018 heeft de hoogste bestuursrechter geoordeeld (lees hier), dat het Pastafarisme niet beschouwd kan worden als een officiële godsdienst. Volgens de Raad van State voldoet deze stroming namelijk niet aan de criteria van ”overtuigingskracht, ernst, samenhang en belang”, welke criteria vereist zijn om een stroming als godsdienst te kunnen aanmerken.

Gemeente Nijmegen en pastafari

Deze zaak begon naar aanleiding van een geschil, die een Nijmeegse pastafari met de gemeente Nijmegen had. De gemeente weigerde een pasfoto – met vergiet als hoofddeksel-, te accepteren voor de aangevraagde ID-kaart en rijbewijs. Volgens de wettelijke criteria mag het hoofd op officiële pasfoto’s namelijk niet bedekt zijn, tenzij er sprake is van bepaalde godsdienstige uitingen waarbij vereist is dat het hoofd bedekt wordt. Nu de kerk van het vliegende spaghettimonster niet als religie wordt erkend en het vergiet dus geen heilig symbool is (maar gewoon een vergiet) moet je als pastafari zonder vergiet op de foto.

De vrouw uit Nijmegen die de zaak was gestart is zeer teleurgesteld en wil het er niet bij laten zitten. De strijd om erkenning van het vliegende spaghettimonster én het vergiet, wordt vervolgd!

Vraag een advocaat in Nijmegen

Bent u op zoek naar een advocatenkantoor in Nijmegen? Wilt u advies over ondernemingsrecht, arbeidsrecht of letselschade, bel voor een advocaat in Nijmegen (024) 388 66 80 of laat onderstaand uw telefoonnummer achter.

Wij bellen u op werkdagen binnen 15 minuten terug. Het eerste juridisch advies van onze advocaten en juristen is gratis en vrijblijvend.

  Stel hieronder uw vraag
  Achternaam
  Telefoonnummer
  E-mailadres

  Artikel : Raad van State over vliegend spaghettimonster Nijmegen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief