Aansprakelijkheid vervoerder voor ongeluk met bus – touringcar

Aansprakelijkheid vervoerder voor ongeluk: Wie is aansprakelijk voor een ongeluk met een bus of tourincar? Hebben bus passagiers recht op een schadevergpoeding na een bus ongeluk?

Busongeluk tijdens bedrijfsuitje zorgonderneming De Friese Wouden. Door een ongeval met drie bussen op de A1 bij Muiden zijn 36 mensen gewond geraakt, van wie twee ernstig. Hoe staat het met: aansprakelijkheid vervoerder voor ongeluk?

Zes touringcars waren op weg van Friesland naar Scheveningen waar de inzittenden, in het Circustheater,  de musical Sister Act zouden gaan zien. Door een nog onbekende oorzaak zijn de voorste drie bussen met daarin 170 mensen met elkaar in botsing gekomen.

Aansprakelijkheid vervoerder voor ongeluk

In principe moet  de vervoerder die verantwoordelijk is voor het ongeval de schade van de slachtoffers vergoeden. Kan de vervoersmaatschappij echter aantonen dat zij niet verantwoordelijk is voor het ontstaan van het ongeval, dan heeft het slachtoffer de mogelijkheid om als ‘schuldloze derde’, de WAM-verzekeraar van de andere bussen aansprakelijk stellen voor zijn schade.

aansprakelijkheid vervoerder voor ongeluk?

Schuldloze derde

Een schuldloze derde is iemand, die als gevolg van een schadegeval, waarbij behalve hijzelf twee of meer partijen zijn betrokken, schade lijdt. De schuldloze derde heeft geen schuld aan het ontstaan van de schade maar tenminste één van de overige bij het schadegeval betrokkenen heeft dit wel.
Mocht er discussie ontstaan over welke (andere) bus aansprakelijk gehouden kan worden voor het ongeval, komen de inzittenden in aanmerking voor de Schuldloze Derde Regeling. Deze regeling houdt in dat de  verzekeraar die het eerst door een schuldloze derde of diens belangenbehartiger wordt aangesproken, op treedt als regelend verzekeraar. De regelend verzekeraar gaat ten opzicht van de schuldloze derde over tot afwikkeling van de schade, zonder rekening te houden met de mogelijkheid dat zijn verzekerde niet of slechts gedeeltelijk aansprakelijk is.

Hulp bij letselschade

Mocht u als inzittende een verkeersongeval zijn overkomen, waarbij u letsel heeft opgelopen. Neem dan contact met ons op, meestal is onze hulp bij het claimen van letselschade kosteloos voor u. Bel 0800 – 44 55 000 of maak gebruik van onderstaand contactformulier.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief