Aansprakelijkheidsrecht

Beroepsaansprakelijkheid

Beroepsaansprakelijkheid betekent dat een bedrijf of zelfstandige de schade betaalt die ontstaat door een fout bij het uitvoeren van een opdracht.

Beroepsaansprakelijkheid ziet op financiële schade veroorzaakt bij het uitoefenen van een beroep. Een persoon of bedrijf is aansprakelijk als er sprake is van een beroepsfout. Dit betekent dat het werk niet is uitgevoerd zoals je dat van een professional mag verwachten.

Beroepsaansprakelijkheid speelt een rol bij beroepen die voornamelijk bestaan uit denken, berekenen en/of adviseren. Voorbeelden zijn advocaten, notarissen, verzekeringstussenpersonen, architecten en belastingadviseurs.

Alleen zuivere vermogensschade

De schade van een beroepsfout is altijd zuivere vermogensschade. De letselschade of schade aan goederen die een bedrijf veroorzaakt, valt onder de bedrijfsaansprakelijkheid.

Beroepsaansprakelijkheid, wat is beroepsaansprakelijkheid, advocaat beroepsaansprakelijkheid

Wat is beroepsaansprakelijkheid?

Beroepsaansprakelijkheid betekent dat een beroepsbeoefenaar de schade moet betalen die is ontstaan omdat er bij het uitoefenen van het beroep een fout is gemaakt waardoor schade is ontstaan. De beroepsaansprakelijkheid ziet op zogenaamde beroepsfouten.

Wat is een beroepsfout?

Met een beroepsfout bedoelen we dat er schade ontstaat doordat een beroepsbeoefenaar zijn werk niet naar behoren doet. Of een beroepsbeoefenaar een beroepsfout maakt toetsen we aan de hand van de vraag wat een redelijk bekwaam handelend beroepsbeoefenaar in hetzelfde geval zou hebben gedaan. Voor een beroepsfout kijken we dus niet naar de beste beroepsbeoefenaar of het beste mogelijke resultaat, maar beoordelen we wat we mogen verwachten van een gemiddelde advocaat, notaris, adviseur, consulent etc.

Bij een beroepsfout gaat het vaak om een fout advies, missen van een termijn, onjuistheid in de administratie of een onjuist advies, ontwerp, plan of contract. Ontstaat er (financiële) schade door deze fout dan is beroepsaansprakelijkheid aan de orde.

Beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid

Het verschil tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid is niet voor iedereen helder. Als er schade ontstaat, blijkt soms de verkeerde schade verzekert. Bedrijfsaansprakelijkheid ziet op schade en letselschade die een bedrijf, haar medewerkers of producten veroorzaken aan goederen van derden en personen.

BAV Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Voor beroepsbeoefenaars is het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) verstandig. Als er schade ontstaat door een beroepsfout dan dekt de BAV deze schade. Voor sommige beroepsgroepen, zoals advocaten, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Voor adviseurs, tussenpersonen en veel andere beroepen is het afsluiten van een BAV verstandig.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt soms ook de kosten van een advocaat aansprakelijkheidsrecht in een geschil.

Voorbeelden beroepsaansprakelijkheid

 • Een belastingadviseur doet te laat aangifte. Het bedrijf krijgt een boete. De belastingadviseur is aansprakelijk omdat door zijn beroepsfout schade ontstaat;
 • Een advocaat stelt het (hoger) beroep in een rechtszaak te laat in. De mogelijkheid om in beroep te gaan vervalt hierdoor. De advocaat is aansprakelijk voor de schade;
 • Een (verhuur)makelaar doet onvoldoende onderzoek naar een potentiële huurder. In de huurwoning wordt enige tijd later een hennepplantage aangetroffen. De makelaar is aansprakelijk;
 • Een verzekeringstussenpersoon doet onvoldoende onderzoek naar de vraag of een cliënt voldoende verzekerd is. Als er schade ontstaat, blijkt de verzekering geen dekking te bieden. De tussenpersoon is aansprakelijk;
 • Een ICT ‘er maakt een fout waardoor een bedrijfswebsite niet bereikbaar is en de ondernemer inkomsten misloopt;
 • Een consultant interpreteert bedrijfsgegevens verkeert. Het bedrijf voert veranderingen door op basis van het advies van de consultant en loopt hierdoor financiële schade op.

Advocaat beroepsaansprakelijkheid

Het bespreken van uw schade met een advocaat beroepsaansprakelijkheid helpt u direct verder. Zo weet u direct wat uw rechten en mogelijkheden zijn. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. R. Bockhoven
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief