Hoog smartengeld bedrag – € 275.000,– voor letselschade door verkeersongeval


De rechtbank Midden-Nederland kende onlangs een hoog bedrag aan smartengeld toe aan een vrouw die door een verkeersongeval nagenoeg volledig invalide is geraakt.

Smartengeld bedragen tussen de 2 en 3 ton worden in Nederland slechts bij zeer zwaar letsel toegekend. In dit geval wordt een hoog smartengeld bedrag toegekend voor de gevolgen van een verkeersongeval waarbij een vrouw nagenoeg volledig invalide raakt.

Smartengeld is een vergoeding voor pijn, leed en de negatieve invloed van gewond raken op uw leven. Als de gevolgen van een ongeval ernstig zijn, wordt daarom een relatief hoog smartengeld bedrag toegekend.

Hoog smartengeld bedrag?

Smartengeld bedragen zijn in Nederland relatief laag. € 275.000,- is een flinke som geld, maar staat niet in verhouding met de ernstige gevolgen van blijvend invalide raken. Dergelijke bedragen worden in Nederland alleen toegekend bij zeer ernstig letsel.

hoog smartengeld bedrag

Smartengeld vorderen als benadeelde partij in strafzaak

Het slachtoffer van een misdrijf kan als benadeelde partij een schadevergoeding vorderen in de stafzaak tegen de verdachte. In deze procedure bij de strafrechter wordt een bedrag van € 275.000,- aan smartengeld toegewezen voor de ernstige gevolgen van een verkeersongeval.

Bekijk meer smartengeld voorbeelden voor inzicht in uw recht op smartengeld.

€ 275.000,- immateriële schade

De rechter vindt dat de vrouw aantoonde dat zij € 275.000,- immateriële schade leed. De ernstige gevolgen van het verkeersongeval zijn hierbij doorslaggevend. De rechter kijkt voor de berekening bovendien naar andere toegekende smartengeld bedragen:

‘Ten aanzien van de toewijsbaarheid van de vordering overweegt de rechtbank dat de geleden immateriële schade goed is onderbouwd, en dat de hoogte van het gevorderde bedrag, € 275.000,- redelijk en billijk is. Daarbij zijn van belang de aard en ernst van het letsel, de persoon van de benadeelde partij, een voorheen vitale vrouw die door de aanrijding nagenoeg volledig invalide is geraakt, alsook welke bedragen in soortgelijke gevallen worden toegewezen. De rechtbank zal de vordering daarom geheel toewijzen, inclusief de wettelijke rente vanaf 11 november 2020.’

Smartengeld naast schadevergoeding

Smartengeld is slechts een (klein) deel van de totale letselschadevergoeding. De schadevergoeding bestaat voor het grootste deel uit vergoeding van materiële schade. Hieronder vallen onder andere inkomensverlies, schade aan eigendommen, medische kosten, medische hulpmiddelen, woningaanpassing, zorgkosten, hulp in de huishouding en alle andere kosten die het gevolg zijn van het ongeval.

Gratis een letselschade advocaat inschakelen

Neem contract op. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Bron: www.rechtspraak.nl Rechtbank Midden-Nederland 6 april 2023, ECLI:NL:RBMNE:2023:1515

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief