Ik ben aangereden door een scooter. En nu?

Ik ben aangereden door een scooter. En nu? Hoe krijg ik een eerlijke schadevergoeding? Wanneer heb ik recht op een schadevergoeding als ik ben aangereden door een scooter.

Als u bent aangereden door een scooter heeft u meestal recht op een letselschadevergoeding.

Ik ben aangereden door een scooter als voetganger of fietser

De wet beschermt voetgangers en fietser. Bent u op de fiets of lopend aangereden door een scooter? Dan krijgt u meestal tenminste 50% van uw schade vergoed. Maakte de aangereden fietser of wandelaar zelf ook fouten dan blijft een deel van de schade voor eigen rekening.

Ik ben aangereden door een scooter

Ik ben aangereden door een scooter in de auto, op de motor, scooter etc.

Bij een aanrijding tussen motorvoertuigen kijken we voor het recht op een schadevergoeding naar de oorzaak van het ongeval. Welke weggebruiker reed er onvoorzichtig? Zijn er verkeersregels geschonden?

Ik ben aangereden door een scooter – Tips en bewijs

 • Schrijf de naam en het adres van de scooterbestuurder op;
 • Vraag de scooterbestuurder om verzekeringsgegevens;
 • Hebben mensen de aanrijding gezien? Vraag om een verklaring of om contactgegevens zodat u deze mensen later kunt benaderen voor een verklaring;
 • Maak foto’s: Voor de beoordeling van de schadeclaim zijn onder andere de plaats van de aanrijding, locatie van betrokken voertuigen, schade aan voertuigen de weg/verkeerssituatie van belang. Door foto’s te maken na een aanrijding legt u belangrijk bewijs vast. Zo vergroot u uw kans op een schadevergoeding.
 • Bezoek zo snel mogelijk na de aanrijding een arts. Het bezoeken van de spoedeisende hulp of een huisarts betekent dat uw letsel wordt vastgelegd. De arts maakt namelijk aantekeningen van uw bezoek. Dit bewijst dat u gewond raakte en hoe u gewond raakte. Zonder bezoek aan een dokter is het claimen van een schadevergoeding (meestal) niet mogelijk;
 • Als u gewond raakt bij een aanrijding dan schakelt u meestal gratis een letselschade advocaat in. Zo krijgt u moeiteloos een eerlijke schadevergoeding. U vergroot uw kans op een succesvolle schadeclaim door zo snel mogelijk een deskundige in te schakelen.

Aangereden door onbekende op scooter

Een scooter is een motorvoertuig. Het is daarom mogelijk een vergoeding te krijgen van het Waarborgfonds Motorverkeer als u bent aangereden door een onverzekerde of onbekende scooter bestuurder. Voor de schadeclaim is wel van belang dat u kunt bewijzen dat de schade ontstond door een motorvoertuig.

Eigen schuld als u bent aangereden door een scooter

De voetganger en fietser krijgen na de aanrijding door een scooter (bijna) altijd 50% van de schade vergoed. Een deel van de schade kan door eigen schuld voor rekening van de aangereden fietser of voetganger blijven. Voor het vaststellen van de eigen schuld kijken we naar de gedragingen van het slachtoffer die bijdroegen aan het ontstaan van de aanrijding.

Schadevergoeding aanrijding scooter

Doel van de schadevergoeding is dat de aansprakelijk partij alle veroorzaakte schade betaalt. Welke schade er ontstaat is altijd persoonlijk. Veel voorkomende schadeposten zijn bijvoorbeeld:

 • Verlies van inkomen (en bijkomende pensioenschade);
 • Hulp in de huishouding;
 • Professionele of mantelzorg;
 • Eigen bijdrage;
 • Schade aan een auto, fiets, kleding, telefoon, tas etc.

Smartengeld

Als u gewond raakt door een aanrijding met een scooter, krijgt u ook smartengeld. Dit is een vergoeding voor pijn, leed en afname van levensplezier. Hoeveel smartengeld u krijgt, is afhankelijk van de invloed die uw verwondingen op uw leven hebben.

Gratis rechtshulp

Neem contact op om uw schade gratis te laten afhandelen door een deskundige. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief