Letselschade

Letselschadevergoeding

Vergoeding eigen risico bij letselschade

U krijgt uw eigen risico terug als de zorgkosten waar u uw eigen risico voor betaalt, ontstonden door toedoen van een ander. Het eigen risico is dan een deel van de schadevergoeding die u ontvangt.

De eerste € 385,– aan zorgkosten vallen onder het eigen risico en betaalt u zelf. Als een ander aansprakelijk is voor uw letsel en u door dit letsel eigen risico betaalt, kunt u het betaalde bedrag verhalen. Het eigen risico kan dus onderdeel zijn van de letselschadevergoeding. Als u al eerder zorgkosten maakte en uw eigen risico al eerder betaalde, krijgt u geen schadevergoeding.

Verhalen eigen risico na ongeluk

De verplichte zorgverzekering vergoedt uw medische kosten. Uw zorgverzekeraar betaalt de kosten aan uw behandelaar en stuurt u vervolgens een rekening voor het eigen risico. Na een verkeersongeval of arbeidsongeval is het redelijk dat de veroorzaker of verantwoordelijke het bedrag vergoedt dat u aan zorgkosten betaalt. U kunt daarom bij letselschade uw eigen risico verhalen op de aansprakelijke partij. Voor het verhalen van schade is bewijs belangrijk. Leg de omstandigheden rond het ongeval, uw schade en uw letsel goed vast.

eigen risico verhalen bij letselschade, eigen risico, scahdevergoeding eigen risico, eigen risico claimen

Bedrag 2020

In Nederland een zorgverzekering afsluiten verplicht. De zorgverzekering betaalt zorgkosten. Het eigen risico is een drempelbedrag aan zorgkosten dat de verzekerde jaarlijks zelf betaalt. De zorgverzekeraar vergoedt alle zorgkosten boven het drempelbedrag. De overheid stelt jaarlijks de hoogte van het bedrag vast. In 2020 is het eigen risico € 385,–. De eerste € 385,– aan zorgkosten die u in 2020 maakt, betaalt u zelf. Een hoger bedrag dan € 385,– is mogelijk bij het afsluiten van een zorgverzekering. U betaalt in dat geval minder zorgpremie, maar een hoger bedrag aan zorgkosten.

Niet alle zorgkosten vallen overigens onder het eigen risico. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan uw huisarts. Uw zorgverzekeraar betaalt bij bepaalde zorgkosten dus gewoon het gehele bedrag. U ontvangt dan zelf geen rekening.

Niet de aansprakelijke partij, maar uw eigen zorgverzekeraar betaalt dus meestal uw medische kosten na een ongeluk. Medische kosten die de zorgverzekeraar niet betaalt, komen mogelijk wel voor rekening van de aansprakelijke verzekeraar. Dit kan tot discussie leiden tussen verzekeraars. In de praktijk gaan veel van deze discussies over het toekennen van hulpmiddelen. Of de aansprakelijke verzekeraar of de eigen zorgverzekeraar bepaalde kosten voldoet, maakt voor de persoon met schade overigens geen verschil.

Uw eigen risico claimen

Onze bijstand bij het verhalen van uw schade betekent dat wij uw schadevergoeding helemaal afhandelen. In veel gevallen is dit kosteloos. De partij die uw schade betaalt, betaalt ook onze kosten. Bespreek uw mogelijkheden. Neem contact op door te bellen naar ons gratis nummer 0800-4455000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com. Of maak gebruik van het onderstaande contactformulier. Als u uw gegevens invult, nemen wij contact met u op.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief