Letselschade

Letselschadevergoeding

Reiskosten letselschade

Reiskosten die het gevolg zijn van letselschade betaalt de aansprakelijke partij. Een deel van de letselschadevergoeding bestaat daarom uit een reiskostenvergoeding.

De Letselschade Raad heeft een richtlijn opgesteld over de vergoeding van reiskosten. Rechters volgen de normbedragen per kilometer die hierin zijn opgenomen. Ook in onderhandelingen is het uitgangspunt vaak de kilometervergoeding uit de Letselschade richtlijn Kilometervergoeding.

De kilometervergoeding is van toepassing in het geval u reiskosten maakt voor het rijden met eigen vervoer/auto. Het normbedrag is per 1 januari 2017 vastgesteld op € 0,26 per kilometer. Het normbedrag voorafgaand aan deze datum betreft € 0,29 per kilometer. Het bedrag is vastgesteld aan de hand van gegevens van de ANWB. Reden voor de verlaging van het normbedrag van 29 naar 26 cent per kilometer is een daling van de brandstofkosten in 2015.

Reiskosten letselschade, vergoeding reiskosten

Reiskosten letselschade

De reiskosten bij letselschade die worden vergoed, moeten gemaakt zijn als gevolg van het ongeval. De tegenpartij betaalt alleen afgelegde kilometers die het direct gevolg van het ongeval zijn. De reizen die voor vergoeding in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld:

 • vervoer vanwege medische behandeling zoals bezoek aan een ziekenhuis, fysiotherapeut, revalidatiecentrum, huisarts enzovoort;
 • vervoer voor juridische bijstand bij het verhalen van uw letselschade.

Reiskosten familieleden

De aansprakelijke partij betaalt vaak ook reiskosten van familieleden voor bezoek van een letselschadeslachtoffer in een ziekenhuis, revalidatiecentrum of verpleeghuis.

Natuurlijk kan het ook zijn dat familieleden of vrienden/kennissen u ergens naar toebrengen en om die reden reiskosten hebben die te maken hebben met uw letselschade.

Parkeergeld

Ook parkeergeld komt voor vergoeding in aanmerking. Bewaar dus altijd de bonnetjes van parkeerkosten.

Letselschade advies

Het inschakelen van juridische hulp bij letselschade helpt u uw schade vergoed te krijgen. Schade moet aangetoond en onderbouwd worden. Uw juridische dienstverlener helpt u uw schade goed vast te leggen. Dit voorkomt dat u zelf uw schade draagt.

Wettelijk gezien heeft u recht op deskundige juridische bijstand bij letselschade. De aansprakelijke partij betaalt uw kosten voor juridische bijstand. Meestal is uw juridische bijstand daarom kosteloos.

Contact

Bel 0800-4455000 als u vragen heeft over letselschade of voor het maken van een afspraak. Ook als u vragen heeft over de hulp van onze letselschadespecialisten en letseladvocaten staan wij u graag te woord. U kunt ook gebruik maken van onderstaand contactformulier.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief