Letselschadebedrag : een schadevergoeding vanwege opgelopen verwondingen en geleden letselschade.

Als u letselschade heeft opgelopen en u lijdt schade, kan het zijn dat u recht heeft op een schadevergoeding, of wel een letselschadebedrag. Maar wie bepaalt de hoogte van het letselschadebedrag en welke schadeposten worden vergoed.

Hoofdregel is dat de schade bestaat uit iedere euro die u heeft moeten betalen als gevolg van het ongeval én iedere euro die u heeft misgelopen. Het letselschadebedrag waar het dan om gaat is de materiële schadevergoeding. Voor het smartengeld gaat het bovenstaande niet op. Smartengeld is een vergoeding voor immateriële schade.

Letselschadebedrag smartengeld

Smartengeld is een bedrag waarmee een compensatie wordt betaald voor gederfde levensvreugde, pijn en ellende. Smartengeld ook wel immateriële schadevergoeding genoemd. Een letselschadebedrag voor emotionele en psychische schade. Het hierbij niet om uitgegeven en misgelopen geld. Dat is de zogenaamde materiële schade.

letselschadebedrag en schadevergoeding
Letselschadebedrag en schadevergoeding

Materiële schade

Bij materiële schade gaat het om letselschadebedragen die u in de portemonnee voelt. Dit zijn zowel gemaakte kosten als gemiste inkomsten. U kunt bijvoorbeeld denken aan:

 • kosten voor medische behandelingen en eigen risico;
 • inschakelen van hulp in en rondom huis;
 • tuinhulp;
 • beschadigde zaken door het ongeluk zoals auto, kledingschade, telefoon;
 • eigen bijdragen voor thuiszorg en hulpmiddelen;
 • aanschaf van zaken voor verblijf thuis, hulpmiddelen, aanpassingen;
 • mobiliteitsvoorzieningen (aanpassingen auto, fiets etc);
 • woningaanpassingen en soms verhuizing;
 • reiskosten (van uzelf en derden namens u);
 • verlies aan arbeidsvermogen/pensioenschade.

De schadeposten verschillen per individu met letselschade. Ook de hoogte van de schadeposten is sterk afhankelijk van de verwondingen en de persoonlijke situatie. Om deze reden zijn letselschadebedragen niet met elkaar te vergelijken, ook al lijken de verwondingen op het eerste oog hetzelfde.

Wie heeft recht op een letselschadebedrag

In beginsel heeft alleen de gedupeerde recht op een letselschadevergoeding. Hierop zijn enkele uitzonderingen. De meest voorkomende zijn de zogenaamde verplaatste schade en de regresrechten van de werkgever.

Bij verplaatste schade gaat het er om dat iemand anders kosten heeft gemaakt voor het slachtoffer met letselschade. Deze kosten kunnen worden vergoed als letselschade.

Ook de werkgever heeft een afgeleid recht op vergoeding van de doorbetaalde nettoloon salaris. Dit wordt het regresrecht van de werkgever genoemd.

Lees hier meer over loonregres

Meer weten over letselschadebedragen?

Als u meer wilt weten over verschillende letselschadebedragen en de hoogte daarvan, neem dan vrijblijvend contact op met onze letselschade advocaat of letselschadespecialisten. Bel ons landelijk nummer 0800-4455000 of laat een bericht achter. Wij werken landelijk.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres