Letselschade

Morele schade

Morele schade is een ander woord voor immateriële schade. Een morele schadevergoeding wordt smartengeld genoemd.

Het begrip komt voor in het Belgisch aansprakelijkheidsrecht. Maar ook in Nederland gebruiken we voor immateriële schade soms de term morele schade.

Wat is morele schade?

Morele schade is schade die niet in geld is uit te drukken. Denkt u hiervoor aan geleden pijn en gederfde levensvreugde. Bij letselschade ontstaat meestal ook morele schade. Het slachtoffer van een verkeersongeval kan bijvoorbeeld depressieve klachten ontwikkelen. De schade kan ook bestaan uit de hinder die iemand ondervindt van ontsierende littekens. Ook onzekerheid over ontsierende littekens of ander zichtbaar letsel, bijvoorbeeld bij beenletsel dat het lopen bemoeilijkt, veroorzaakt morele schade.

Morele schadevergoeding

Bij letsel heeft u meestal recht op een morele schadevergoeding. Voor het berekenen van de hoogte van een morele schadevergoeding zijn de ernst van het letsel, de persoon van het slachtoffer en het verloop van het herstel belangrijke factoren.

Het aantal dagen dat een letselschadeslachtoffer verbleef in een ziekenhuis of revalidatiecentrum is bijvoorbeeld een belangrijke factor. Ook de leeftijd van het slachtoffer speelt een belangrijke rol. Aan de hand van de leeftijd van het slachtoffer stellen we vast hoelang het slachtoffer met het letsel en de beperkingen moet omgaan.

Voor het berekenen van een morele schadevergoeding vergelijken we soortgelijke schadegevallen. Aan de hand van eerder toegekende schadevergoedingen stellen we vervolgens het bedrag van een morele schadevergoeding vast. Bekijk onze smartengeld voorbeelden om te zien waar u recht op heeft.

Overleg

Het inschakelen van een deskundige helpt u een rechtvaardige schadevergoeding te krijgen. De kosten van juridische bijstand verhalen wij op uw wederpartij. Juridische bijstand is bij letselschade daarom meestal kosteloos. Bel 0800-4455000 voor het maken van een afspraak of voor vrijblijvend overleg.

Contact

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief