Schadebegroting verlies arbeidsvermogen kinderen

Schadebegroting verlies arbeidsvermogen kinderen: De uitspraak in de letselschadezaak van Ezra Coskun* was 8 jaar geleden groot nieuws. Bij de schadebegroting speelden het geslacht en de culturele achtergrond van Ezra een rol. Veel commentatoren vonden dit een vorm van discriminatie.

De uitspraak in de zaak Ezra Coskun roept nog steeds vragen op. Voor het vaststellen van een schadevergoeding moeten we de letselschade berekenen aan de hand van een groot aantal onzekerheden. De uitgangspunten en gegevens die we gebruiken voor het schatten van schade hebben grote invloed op de hoogte van de schade.

Rechtzaak Ezra Coskun

Ezra Coskun is 10 jaar als zij in de Haagse Schilderswijk wordt geschept door een motorrijder. Ezra is van Turk-Nederlandse komaf. Door de aanrijding met de motor loopt Ezra blijvende neurologische schade op. Zij is onder meer gedeeltelijk verlamd. De aanrijding heeft dus vergaande gevolgen voor het verdere leven van het meisje.

De ouders van Ezra en de verzekeraar van de motorrijder worden het niets eens over de letselschadevergoeding. De ouders van Ezra stappen daarom naar de rechtbank (10 jaar na de aanrijding). De schadebegroting van het verlies van arbeidsvermogen van Ezra is 8 jaar na de rechtszaak nog steeds actueel en roept nog steeds veel vragen en discussie op. De zaak veroorzaakte veel discussie over de uitgangspunten bij het berekenen van verlies aan arbeidsvermogen (arbeidsvermogensschade) voor kinderen.

Schadebegroting verlies arbeidsvermogen kinderen

Schadebegroting verlies arbeidsvermogen Ezra Coskun

De rechter nam aan dat Ezra op haar 26ste moeder zou worden, vervolgens 10 jaar niet zou werken en daarna parttime zou gaan werken. De rechter nam deze uitgangspunten aan op grond van beschikbare statistieken. Het verlies aan arbeidsvermogen is door deze aannames relatief laag. Het geslacht en de afkomst van Ezra, althans de afkomst van haar ouders, geven in de berekening de doorslag, maar roepen ook veel vragen op.

Schadebegroting artikel 6:97 en 6:105 BW

De wet bevat regels voor letselschade waarvan de hoogte lastig is vast te stellen. De artikelen 97 en 105 van boek 6 BW bevatten regels voor moeilijk of niet te berekenen schade en toekomstige schade:

 • Artikel 6:97 BW: De rechter begroot de schade op de wijze die het meest met de aard ervan in overeenstemming is. Kan de omvang van de schade niet nauwkeurig worden vastgesteld, dan wordt zij geschat.
 • Artikel 6: 105 lid 1 BW: De begroting van nog niet ingetreden schade kan door de rechter geheel of gedeeltelijk worden uitgesteld of na afweging van goede en kwade kansen bij voorbaat geschieden

Voor de berekening van verlies aan arbeidsvermogen maken we in dit geval dus een schatting (6:97 BW) aan de hand van de goede en kwade kansen (6:105 BW). De rechter begroot de letselschade van Ezra op grond van deze artikelen.

Schadebegroting verlies arbeidsvermogen kinderen en studenten

Hoeveel geld iemand de rest van zijn werkende leven verdient, is makkelijker te berekenen naar mate iemand ouder wordt. Dit is anders voor iemand die net begint op de arbeidsmarkt, voor iemand die nog studeert en kinderen. Hoe ouder iemand is hoe meer we kunnen zeggen over de toekomstige carrière en het toekomstig salaris/inkomen. Bij kinderen is het berekenen van verlies aan arbeidsvermogen dan ook grotendeels gebaseerd op aannames. Dit zien we ook in de beoordeling van de schadeclaim van Ezra Coskun. Door aan te nemen dat vrouwen uit een bepaalde bevolkingsgroep minder werken en dus minder verdienen, valt de schade lager uit.

Overleg verlies arbeidsvermogen jonge kinderen

Schade claimen is niet eenvoudig. Het inschakelen van een deskundige bij letsel en schade helpt u de schadevergoeding te krijgen waar u recht op heeft. Wij claimen uw schade bovendien in de meeste gevallen geheel kosteloos. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in voor een terugbelverzoek.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  *De media schrijft zowel Ezra als Esra. In de geanonimiseerde uitspraken van de rechtbank is de juiste spelling niet terug te vinden. Het gebruik van Ezra in plaats van Esra is een keuze van de schrijver.

  Zie onder andere: Trouw Algemeen Dagblad

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief