Soorten letselschade

Gebroken ribben

Gebroken ribben of gekneusde ribben ontstaan meestal door een val of ongeluk. Als een ander het ongeluk veroorzaakte of als het om een arbeidsongeluk gaat, krijgt u meestal een schadevergoeding voor schade door gebroken ribben.

Een gebroken rib of gekneusde rib herstelt meestal vanzelf. Maar de pijn en beperking die een gebroken rib veroorzaakt, zijn soms groot. Hierdoor ontstaan kosten en schade. De aansprakelijke veroorzaker van letsel betaalt deze letselschade. U kunt gratis een deskundige inschakelen om uw schade af te handelen. De aansprakelijke partij betaalt namelijk de kosten die u maakt om uw schade te claimen. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken.

Het skelet bestaat uit 24 ribben. 12 aan elke zijde. Sommige mensen hebben overigens meer of minder ribben dan 24. De ribben vormen samen de borstkas of ribbenkast en beschermen de organen. De ribben maken bovendien het ademhalen mogelijk door de mogelijkheid om uit te zetten en in te krimpen. Ribben zijn elastisch,.

Het bewegen van onze ribbenkast wordt pijnlijk duidelijk (letterlijk) bij een gebroken of gekneusde rib. Veel handelingen waar we nauwelijks bij stilstaan doen bij ribletsel veel pijn. Denk bijvoorbeeld aan pijn bij de volgende handelingen:

 • ademhalen;
 • hoesten en niezen;
 • het ontlasten;
 • alledaagse bewegingen zoals bukken of aankleden.
gebroken rib, schadevergoeding gebroken rib, gebroken ribben, schade claim gebroken rib, gekneusde rib

Ribletsel en gekneusde rib

Bij een gekneusde rib raakt weefsel rondom de rib beschadigd. Bijvoorbeeld spierweefsel of vetweefsel. Bij een kneuzing van een rib kan ook bloeduitstorting ontstaan. Soms is er een blauwe plek zichtbaar op de borst. Een gekneusde rib en ribletsel zijn bovendien zeer pijnlijk. En veroorzaakt pijn aan de voor-, zij- en achterkant van de borstkas.

Gebroken rib

Bij een gebroken rib of ribfractuur is er sprake van een botbreuk in een van de ribben. Gebroken ribben ontstaan vaak bij verkeersongevallen. Bij een ribfractuur zien we de zelfde pijnklachten als bij een rib kneuzing. De pijn is meestal heviger. Een ribbreuk veroorzaakt vaak veel pijn bij het ademen, bewegen en alle mogelijke andere handelingen. Een ribbreuk heeft daarom vaak een grote invloed op het leven. Meestal zijn de gevolgen van een gebroken rib gelukkig tijdelijk. Bij gebroken ribben ontstaan daarnaast vaak de volgende verschijnselen:

 • een scheefstaande rib;
 • de borstkas is vervormd;
 • benauwdheid;
 • een krakend geluid bij het ademen of bij druk op de ribben;
 • bloeduitstortingen.

Schadevergoeding gebroken ribben

De letselschadevergoeding bestaat uit alle kosten en schade die het ongeluk veroorzaakt. Bijvoorbeeld gemist inkomen, kosten voor hulp in de huishouding, extra kinderopvang, een uitlaatservice voor de hond, uw eigen risico, reis- en parkeerkosten en alle andere schade en kosten. Het is belangrijk dat u schade goed vastlegt. Zo voorkomt u dat u schade zelf draagt.

Bij letsel krijgt u bovendien smartengeld. Smartengeld vergoedt de zogenaamde immateriële schade van letsel. Deze schade bestaat uit pijn, leed, ongemak en afname van levensplezier. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van de invloed die het letsel op uw leven heeft.

Schadeclaim gebroken ribben

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek over het claimen van schade door gebroken ribben. Bel naar ons gratis nummer 0800-44 55 000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com. Of vul het onderstaande contactformulier in als u wilt dat wij contact met u opnemen.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief