Soorten letselschade

Halsletsel

Halsletsel bestaat uit letsel aan de voorkant van de nek. In de hals zitten belangrijke organen voor het eten en ademen. Halsletsel leidt daarom vaak tot slik- en ademhalingsproblemen. De aansprakelijke veroorzaker betaalt een schadevergoeding voor halsletsel.

U heeft recht op een schadevergoeding als een ander uw halsletsel veroorzaakt. Om schade te claimen moet u wel bewijzen hoe u letsel ontstond. Ook de omvang van uw schade moet u aantonen. U claimt uw letselschade door de veroorzaker aansprakelijk te stellen. U kunt in veel gevallen ook gratis juridisch hulp inschakelen om uw schade te laten claimen. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken.

Wat is halsletsel

Anatomisch gezien is de hals de voorzijde van het deel tussen hoofd en romp. De achterzijde noemen we de nek. De nek is het gedeelte van de hals dat het hoofd in staat stelt te bewegen. Het halsgebied bestaat onder andere uit het strottenhoofd (waarvan de adamsappel en luchtpijp deel uitmaken), de halsslagaders, de schildklier, bijschildklieren en het begin van de slokdarm. De hals is belangrijk bij eten en ademen. Het bovenste gedeelte van de hals is de keel. In de keel komen de kanalen voor het ademen en eten samen.

halsletsel, schadeclaim halsletsel, schadevergoeding halsletsel

Aansprakelijkheid halsletsel

Voor het recht op een schadevergoeding is belangrijk hoe het letsel aan de hals ontstaat. Bij verkeersongelukken kijken we welke weggebruiker een verkeersfout maakte. Fietsers en voetgangers worden bovendien wettelijk beschermt. Deze groep heeft bij een aanrijding met een motorvoertuig meestal recht op een schadevergoeding. Ongeacht wie schuldig is aan de aanrijding. Bij een arbeidsongeval met halsletsel betaalt de werkgever meestal de schade. Halsletsel door een hondenbeet betaalt de bezitter van de hond. Per geval stellen we vast waar de aansprakelijkheid ligt. Als de aansprakelijkheid vaststaat moet de aansprakelijk partij de veroorzaakte schade vergoeden. De eiser bewijst dat er recht bestaat op een schadevergoeding. Leg daarom al het mogelijke bewijs vast over de manier waarop u letsel opliep.

Halsletsel en nekletsel

Het verschil tussen nekletsel en halsletsel is dat bij halsletsel vaak problemen ontstaan bij het slikken en ademhalen. De achterkant van de hals, ofwel de nek, bevat ons zenuwstelsel. Nekletsel leidt daarom vaak tot hersenschade en zenuwproblemen. In het spraakgebruik betekenen beide termen vaak nagenoeg hetzelfde. Whiplash letsel wordt soms omschreven als nekletsel en soms als halsletsel.

Schadevergoeding halsletsel

De letselschadevergoeding bestaat uit alle schade en kosten die ontstaan door het halsletsel. Denk bijvoorbeeld aan inkomensschade, pensioenschade, kosten voor hulp in de huishouding, de eigen bijdrage van de zorgverzekering en alle andere mogelijke kosten en schadeposten. Leg uw schade en kosten altijd goed vast. Zo voorkomt u bewijsproblemen.

Zichtbaar letsel en smartengeld

De schadevergoeding bestaat daarnaast uit smartengeld. Smartengeld vergoedt lijden en afname van plezier in het leven. Voor de hoogte van het smartengeld is van belang welke hinder een slachtoffer ondervind en in welke mate het letsel het leven van het slachtoffer beïnvloedt.

Letsel aan de hals kan zichtbaar letsel zijn. Een ontsierend litteken in de hals soms leidt tot gevoelens van onzekerheid en het gevoel minder mooi of aantrekkelijk te zijn. Bij het vaststellen van het smartengeld houden we rekening met deze gevolgen. Bij zichtbaar halsletsel maakt het slachtoffer daarom niet alleen aanspraak op vergoeding van een cosmetisch hersteloperatie, maar ook op een vergoeding voor de negatieve gevoelens die door het letsel aan de hals ontstaan.

Ook het dragen van een halskraag kan bij het smartengeld een rol spelen. Dit kan hinderlijk en confronterend zijn voor de drager.

Antwoord op uw vragen

Hijink zorgt dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft. In veel gevallen claimen wij u schade gratis voor u. De aansprakelijke partij betaalt onze kosten rechtstreeks. In een persoonlijk gesprek helpen wij u graag verder. Bespreek uw mogelijkheden om uw schade van A tot Z te laten afhandelen. Bel naar 0800-4455000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com. Of vul het onderstaande contactformulier in, zodat wij contact met u kunnen opnemen.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief