Soorten letselschade

Handletsel

U krijgt een schadevergoeding voor handletsel als een ander uw handletsel veroorzaakt.

Handletsel betekent meestal dat het gebruik van de hand (tijdelijk) beperkt is. Deze beperkingen leiden tot schade en kosten. De aansprakelijke veroorzaker betaalt voor alle kosten en schade een vergoeding.

De letselschade die ontstaat door verwonding is grotendeels afhankelijk van de beperkingen en de ernst van het letsel. Verwonding van een hand betekent meestal een vergaande beperking in ons dagelijks leven en bij het werken. Een letselschade advocaat claimt namens u uw schade door handletsel. U betaalt hiervoor meestal niets. De aansprakelijke partij betaalt ook uw kosten voor juridische bijstand. Neem contact op als u kosteloos handletsel schade wilt claimen.

handletsel, schadevergoeding handletsel, schadeclaim handletsel

Aansprakelijkheid handletsel

De plicht om schade te vergoeden noemen we aansprakelijkheid. Aansprakelijkheid moet worden aangetoond. Bewijs van de manier waarop handletsel ontstaat is doorslaggevend. Leg daarom na een ongeluk altijd direct al het mogelijke bewijs vast. Welk bewijs nodig is verschilt per geval. Bij verkeersongevallen bewijst u hoe het ongeluk plaatsvond. Na een arbeidsongeval bewijst de persoon met letsel aan een hand alleen dat het letsel tijdens het werk ontstond.

Wat is handletsel

Handletsel ontstaat regelmatig door crush letsel bij het werken met machines. Arbeidsongevallen zijn daarom een veel voorkomende oorzaak van handletsel. Ook verkeersongevallen veroorzaken letsel aan handen. Bij handletsel kunt u onder andere denken aan:

 • Een gebroken of gekneusde hand;
 • Ontwrichte vingers/vinger uit de kom;
 • Snij- of brandwonden aan de hand;
 • Peesletsel aan de hand- of vingerpezen.

De duur van het herstel is afhankelijk van de ernst van het letsel. Bij veel handletsel is ook revalidatie en/of fysiotherapie belangrijk. De belasting van de hand wordt bijvoorbeeld bij letsel aan de pezen in de hand langzaam opgebouwd. Dit opbouwen van het gebruik van de hand duurt gemiddeld drie maanden. Het volledige herstel van een verwonding van de hand kan daarom lang duren.

Schadevergoeding handletsel

Uitgangspunt van de letselschadevergoeding is schadeloosstelling. De aansprakelijke partij betaalt dus alle kosten en schade. Denk bijvoorbeeld aan gemist inkomen of omzet, medische kosten, hulp in de huishouding, reis- en parkeerkosten etc. Leg uw schade goed vast. Zo voorkomt u dat u schade niet wordt vergoed.

De schadevergoeding bestaat daarnaast uit smartengeld. Smartengeld vergoedt pijn, leed, ongemak, negatieve gevoelens en afname van plezier in het leven. De hoogte is afhankelijk van de ernst van het letsel en de impact op het leven van het slachtoffer.

Persoonlijk advies

Wilt u meer persoonlijke informatie over uw eigen letsel? Het bespreken van uw letsel helpt u vaak direct verder. Onze specialisten bespreken graag met u wat u is overkomen. Dit is gratis en vrijblijvend. Neem contact op met 0800-4455000 of stuur een e-mail naar info@hijink.com. Wilt u dat wij contact met u opnemen? Gebruik dan het onderstaande contactformulier.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief