Soorten letselschade

Hernia

Als u een hernia oploopt door een ongeluk of door uw werk betaalt de aansprakelijke veroorzaker van uw letsel uw schade.

Een hernia is net als veel ander rugletsel pijnlijk en enorm beperkend. De pijn klachten bestaan meestal uit lage rugpijn soms met uitstraling na een of twee benen. De schade van een hernia is door de invloed van rugpijn op ons leven meestal groot. Denk bijvoorbeeld aan verlies aan inkomen. Of de kosten voor het inhuren van hulp in de huishouding. Voor een schadevergoeding is belangrijk hoe letsel ontstaat. Bij verkeersongelukken bekijken we gemaakte verkeersfouten. De werkgever betaalt meestal de schade van werknemers met een hernia na een arbeidsongeluk of door een ongezonde werkplek.

Rug-hernia

Als we spreken over een hernia bedoelen we meestal een hernia van de lendenwervelkolom of wel een rug-hernia of Hernia Nuclei Pulposi. De rugwervel bestaat uit de harde wervels met tussen de wervels een soepele schijf. De soepele verbinding tussen de wervels van de rug noemen we tussenwervelschijven (discus). Deze schijven hebben een zacht deel de zogenaamde Nucleus Pulposus. Dit weke deel kan gaan uitpuilen. Het uitpuilen van tussenwervelschijven noemen we een rug-hernia. Door het uitpuilen van een tussenwervelschijf ontstaat druk op zenuwen. Ook raken zenuwen soms ontstoken. Bovendien raakt het ruggenmerg geïrriteerd. Dit veroorzaakt pijn. Er ontstaat doofheid en tintelingen in lichaamsdelen. Het functioneren van spieren en de reflexwerking kan afnemen. Meestal straalt de pijn uit naar een been, maar soms ook naar twee benen, de billen of de rug.

Een hernia is niet alleen een vorm van rugletsel. Het is een algemeen medische term. Een hernia, ook wel een breuk genoemd, is een uitstulping van een orgaan of weefsel uit de normale plaats in het lichaam. Andere voorbeelden van hernia’s zijn een liesbreuk, navelbreuk of littekenbreuk/buikwandbreuk.

hernia, schadevergoeding hernia, hernia schade claimen

Hernia na aanrijding

Een verkeersongeval kan de rug beschadigen. Door de kracht die vrijkomt op ons lichaam en de rugwervels veroorzaakt soms een hernia. Een kop-staartbotsing is een voorbeeld van een verkeersongeval waarbij een hernia kan ontstaan. Een aanrijding tussen de voorkant en achterkant van een auto veroorzaakt regelmatig whiplash letsel. Maar bij een achteraanrijding ontstaat ook rugletsel en ander letsel.

Voor een schadevergoeding na een verkeersongeluk kijken we bij gelijkwaardige weggebruikers naar gemaakte verkeersfouten en rijgedrag. Bijvoorbeeld bij een aanrijding tussen twee fietsers, een fietser en een voetganger, twee auto’s of een auto en een bromfiets. De fietser of voetganger aangereden door een auto, of ander motorvoertuig, krijgt in bijna alle gevallen een schadevergoeding. Bewijs is altijd belangrijk. Zorg dat u meteen na een aanrijding vastlegt hoe uw letsel ontstond.

Arbeidsongeluk of ongezonde werkplek

De werkgever betaalt schade door arbeidsongevallen en beroepsziekten. Door een verkeerde werkhouding of zwaar tillen ontstaat soms tijdens het werk een hernia. Ook een aanrijding tijdens het werk een val van hoogte of ander arbeidsongeval veroorzaakt soms een hernia. De werkgever zorgt voor een veilige werkomgeving. Dit noemen we de zorgplicht van de werkgever. Als de werkgever niet alle mogelijke maatregelen neemt om schade van werknemers te voorkomen, betaalt de werkgever de schade. Voor een schadevergoeding is belangrijk dat duidelijk is dat de hernia het gevolg is van het werken. De werknemer bewijst voor een schadevergoeding alleen het verband tussen zijn werkzaamheden en de hernia. De bewijslast voor de werknemer is dus laag.

Schadevergoeding hernia

De letselschadevergoeding bestaat uit alle kosten en schade. De aansprakelijke veroorzaker vergoedt al het nadeel van het slachtoffer. Denk bijvoorbeeld aan gemist inkomen, uw eigen risico, medische kosten, reis- en parkeerkosten, hulp in de huishouding, een uitlaatservice voor de hond, extra kinderopvang, etc. Leg uw schade goed vast. Stel de tegenpartij zo spoedig mogelijk aansprakelijk of neem contact op met een deskundige om de tegenpartij kosteloos aansprakelijk te laten stellen. Dit voorkomt onzekerheid over de vergoeding van uw kosten.

Bij letsel betaalt de veroorzaker ook smartengeld. Smartengeld vergoedt pijn, ongemak en afname van plezier in het leven. De hoogte is afhankelijk van de ernst van de verwondingen en de impact hiervan op het leven van het slachtoffer.

Schade claimen

Voor een schadeclaim schakelt u meestal kosteloos hulp in. Uw schade bestaat namelijk ook uit de kosten die u maakt om schade te claimen. Bespreek uw mogelijkheden om uw schade gratis door een deskundige te laten claimen. Bel naar 0800-4455000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com. Of vul het onderstaande contactformulier in als u wilt dat wij contact met u opnemen.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief