Letselschade

Iatrogene schade

Iatrogene schade: Iatrogeen betekent veroorzaakt door medisch handelen. Iatrogene schade is schade die ontstaat door medisch handelen. In niet wetenschappelijke termen noemen wij dit in Nederland een medische fout of medische misser.

In het dagelijks taalgebruik gebruiken we iatrogeen en iatrogene schade zelden. Rechters en medici gebruiken de termen wel. Letselschadeslachtoffers kunnen de term iatrogene schade tegenkomen in een rechterlijke uitspraak of medisch advies.

Wat is iatrogene schade?

Iatros is Grieks voor arts. De toevoeging geen betekent veroorzaakt door. De letterlijke vertaling van iatrogeen is dus: veroorzaakt door een arts. Door de ontwikkeling van de medische wetenschap is de betekenis van het begrip uitgebreid. Er zijn tegenwoordig immers meerder partijen betrokken bij medische behandelingen en in de gezondheidszorg. De schade kan ook worden veroorzaakt door een medicijnenfabrikant of een zorgverlener zoals een mondhygiënist. Iatrogene schade is dus letselschade die veroorzaakt is door medisch handelen. De schade kan natuurlijk ook ontstaan als handelen uitblijft waar dit wel noodzakelijk was.

iatrogene schade, wat is iatrogene schade, voorbeelden iatrogene schade, schadevergoeding iatrogene schade

Voorbeelden iatrogene schade

Voorbeelden van iatrogene schade zijn:

  • Schade door een onjuiste diagnose of een niet gestelde diagnose;
  • Besmetting met een ziekte bij een bloedtransfusie;
  • Schade door de bijwerking van medicijnen (bijvoorbeeld de bekende schadelijke DES of Softenon medicatie);
  • Een fout bij een operatie of behandeling.

Ook psychische schade kan iatrogeen zijn. Als een ernstige aandoening foutief wordt gediagnosticeerd, of als klachten onvoldoende serieus worden genomen, heeft dit vaak een grote psychische impact.

Schadevergoeding

De aansprakelijkheid voor een medische fout kan ingewikkeld zijn. Bovendien is vaak niet direct duidelijk dat het handelen van artsen onjuist was. Op onze pagina over de aansprakelijkheid voor medische fouten leest u alles over aansprakelijkheid en schadevergoeding bij medische fouten.

Het gevoel niet serieus genomen te worden door een dokter leidt ook vaak tot psychische schade. Bij de toekenning van smartengeld, een vergoeding voor het leed en de invloed van letsel op ons leven, wordt in veel gevallen rekening gehouden met de emotionele schade die ontstaat als pijnklachten onvoldoende serieus worden genomen. Op onze pagina over smartengeld toekenning bij medische fouten leest u meer over de vergoeding van iatrogene immateriële schade.

Onze specialisten

mr. drs. E.S.M. Timmermans
mr. O.A.M. Hijink
mr. R. Bockhoven
mr. M.A. Visser
mr. E.G.M. Driessen
mr. M.K. Herngreen

Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

Bekijk onze database

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief