No cure no pay letselschade advocaat

No cure no pay letselschade advocaat

Bij wijze van experiment mochten letselschade advocaten de afgelopen 5 jaar werken op no cure no pay basis voor letselschadeslachtoffers. Dit werd bij wijze van experiment door de Orde van Advocaten toegestaan. Het experiment resultaatgerelateerde beloning bij letselschade wordt per 1 januari 2019 met weer 5 jaar verlengd.

Experiment no cure no pay letselschade advocaat

Sinds 1 januari 2014 mag een advocaat in letselschade en overlijdensschadezaken werken op no cure no pay basis. Het sluiten van een no cure no pay overeenkomst gebeurt onder strenge voorwaarden en toezicht van de Orde van Advocaten.

Het werken op no cure no pay basis door een letselschade advocaat houdt een resultaatgerelateerde beloning in. De advocaatkosten worden afhankelijk van het behaalde financiële resultaat van de letselschadezaak. Als de letselschadezaak succesvol wordt afgesloten kan de advocaat het uurtarief verhogen met 100% tot 150%. Aan de advocaatkosten zit een maximum verbonden van 25% tot 35% van het financiële resultaat, c.q. schadevergoeding.

Hoewel door advocaten maar zeer beperkt gebruik is gemaakt van de regeling no cure no pay bij letselschade, zijn de ervaringen positief. De regeling draagt bij aan het vergroten van de toegankelijkheid tot het recht. Niet is gebleken van ongewenste neveneffecten of tuchtzaken voortvloeiende uit de regeling.

Geheel duidelijk is het resultaat van het experiment nog niet. Dit komt omdat veel letselschadezaken lang lopen, zeker als de aansprakelijkheid nog niet vaststaat. Vijf tot tien jaar is geen uitzondering.

Wanneer no cure no pay letselschade advocaat

No cure no pay bij letselschade beoogt de toegang tot de rechter te vergroten in letselschadezaken waarbij de gedupeerde recht heeft op een schadevergoeding maar deze onbereikbaar is, zonder juridische ondersteuning van een advocaat. Omdat het inschakelen van een letselschade advocaat kostbaar is, wordt het risico door de no cure no pay overeenkomst bij letselschade gespreid over het letselschadeslachtoffer en de letselschade advocaat.
Het kan hierbij gaan over bij voorbeeld aansprakelijkheid of onduidelijkheid tussen de klachten, verwondingen en het ongeluk.

Bij no cure no pay betaalt u pas advocaatkosten als u ook daadwerkelijk een schadevergoeding ontvangt. Verliest u de zaak, dan bent u geen advocaatkosten verschuldigd. Het is goed te bedenken dat bij no cure no pay u een deel van uw schadevergoeding betaalt aan advocaatkosten. Het risico van verlies én winst wordt hiermee gespreid over letselschadeslachtoffer en advocaat.

No cure no pay overeenkomst

Bij het sluiten van een no cure no pay overeenkomst is het aan te raden dat alleen te doen met een letselschade advocaat. Deze overeenkomsten worden gereguleerd en gecontroleerd op juistheid en redelijkheid. In veel andere situaties worden niet gereguleerde no cure no pay overeenkomsten gesloten met letselschadebureau’s of letselschadespecialisten. Deze no cure no pay overeenkomst kunnen fors in uw nadeel uitpakken. Ook zijn er diverse procedures aanhangig over onterecht gesloten no cure no pay overeenkomsten. Het moet immers niet zo zijn dat een dergelijke overeenkomst wordt gesloten terwijl de kosten van de letselschadespecialist of het letselschadebureau worden vergoed op grond van de wet door de aansprakelijke partij. Laat daarom altijd uw no cure no pay overeenkomst controleren door een letselschade advocaat of de Orde van Advocaten.

Neem vandaag nog contact op voor gratis hulp bij letselschade

Wilt u weten of de constructie no cure no pay letselschade advocaat voor de afhandeling van uw letselschadeclaim zinvol is? Neem contact met ons op en bel gratis 0800-4455000. Wij werken landelijk.

Uw naam
Uw telefoonnummer
Uw e-mailadres
Bron: https://www.advocatenorde.nl/nieuws/experiment-resultaatgerelateerde-beloning-verlengd