Soorten letselschade

Buikletsel

Als u buikletsel oploopt door een ander, bijvoorbeeld bij een arbeids- of verkeersongeval, heeft u recht op een schadevergoeding.

Zowel een open buikwond als een inwendige beschadiging in de buikholte door een ongeluk is vaak ernstig letselschade. De buikholte bevat vitale organen. Het risico bij letsel aan de buik is dan ook met name gelegen in de beschadiging van organen.

Stomp trauma en scherp trauma

Bij buikletsel onderscheiden we stomp- en scherptrauma. Stomptrauma is inwendig letsel. Bij scherptrauma is de buikwand geperforeerd. Er is dus sprake van een open wond. In dat geval is de kans op bloedverlies groter. Daarom wordt bij scherptrauma vaker gekozen voor een operatie. Gelukkig komt scherp buik trauma relatief weinig voor. Ook bij stomp buik trauma is vaatletsel en inwendig bloeden een groot risico. Bij letsel zoals een gescheurde milt is een operatie daarom vaak noodzakelijk.

Buikletsel, buik letsel, letsel aan buik

Aansprakelijkheid buikletsel

Aansprakelijkheid stellen we per geval vast. De aansprakelijke partij betaalt de schade van het slachtoffer. Bij verkeersongelukken stellen we de aansprakelijkheid vaak vast aan de hand van verkeersregels. Bij arbeidsongevallen is de werkgever meestal aansprakelijk. Dit komt doordat de werkgever wettelijk verplicht is zijn werknemers te beschermen tegen schade. Ook de ouders van een kind, eigenaar van een hond of paard of wegbeheerder kan aansprakelijk zijn.

Als u verwondingen oploopt aan uw buik moet u vaak wel bewijs leveren. U moet de aansprakelijkheid en uw schade bewijzen. Zorg daarom dat u alle omstandigheden van het ongeluk en uw schade goed vastlegt.

Schadevergoeding buikletsel

De letselschadevergoeding bestaat uit alle schade, kosten en gemiste inkomen/omzet. Dit noemen we de materiële schade. U kunt denken aan een inkomensverlies, medische kosten, reis- en parkeerkosten, hulp in de huidhouding enzovoorts.

Naast de materiele schade betaalt de aansprakelijke partij smartengeld. Smartengeld vergoedt de pijn, het ongemak, lijden en andere negatieve gevoelens van het slachtoffer. De hoogte van het smartengeld berekenen we door eerder toegekende smartengeld voorbeelden te vergelijken met de onderhavige zaak.

Symptomen buikletsel

Symptomen van buikletsel zijn bijvoorbeeld:

 • Bloeduitstortingen;
 • Bloed in de urine of ontlasting;
 • Hevige buikpijn;
 • Braken;
 • Bleekheid;
 • Een zeer hoge hartslag;
 • Koude voeten en handen.

Voor het vaststellen van de aard van het letsel is vaak een scan noodzakelijk.

Bespreek uw schade

Onze specialisten helpen u direct verder. Zorg dat u vandaag nog weet waar u recht op heeft. Bespreek uw letselschade vrijblijvend of maak een afspraak. Een eerste gesprek is altijd gratis. Bel 0800-4455000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief