Soorten letselschade

Miltruptuur, gescheurde milt

Bij een ongeluk kan een miltruptuur ontstaan. Als een ander de miltruptuur of gescheurde milt veroorzaakte of als u tijdens uw werk een miltruptuur oploopt, krijgt u meestal een schadevergoeding.

De milt reguleert het afweersysteem, beschermt tegen bacteriën en maakt antistoffen aan. De milt filtert bloed, maakt witte bloedcellen aan en vernietigt beschadigde bloedcellen. Bovendien is de milt ook een opslagplaats voor bloed. De milt bevindt zich aan de linkerkant van ons middenrif in de buikholte. De onderste ribben beschermen het orgaan. Bij een ongeluk, bijvoorbeeld een verkeersongeluk, kan een milt ruptuur ontstaan. Dit betekent dat de milt scheurt. Het letsel ontstaat door een harde stoot in de buik. Het miltkapsel en ondergelegen weefsel raakt beschadigd waardoor bloedverlies ontstaat. Het is mogelijk dat miltletsel leidt tot het verwijderen van de milt.

miltruptuur, gescheurde milt, miltletsel, schadevergoeding miltruptuur

Gevolgen miltletsel

De milt is belangrijk voor onze afweer. Zonder milt of als de milt slecht werkt, is ons afweersysteem minder sterk. Dit verhoogd de kans op levensbedreigende infecties. De kans op infecties is de eerste twee jaar het hoogst. Ook bij een vakantie naar een ver land of een dierenbeet loopt een persoon zonder milt extra risico. Voorzichtigheid en het nemen van voorzorgsmaatregelen zijn dan ook belangrijk bij een beschadigde of niet werkende milt.

Milt letsel betekent niet altijd dat u leven totaal verandert. Een voorbeeld hiervan is Zwitsers professioneel mountainbikester en wielrenster Jolanda Neff. Zij rijdt onder functionerende milt wedstrijden op het allerhoogste mondiale niveau.

Verschijnselen miltruptuur

Bij een miltruptuur treden de volgende verschijnselen op:

 • Buikpijn. Door bloedingen ontstaat irritatie aan organen en de buikholte. Dit veroorzaakt pijn. De pijn neemt over het algemeen toe bij aanraking;
 • Pijn in de linkerschouder (gerefereerde pijn);
 • Lage bloeddruk ofwel hypothensie;
 • Tagycardie (versnelde hartslag, door lage lage bloeddruk raakt het hartritme verstoort;
 • Door lage bloeddruk treden ook shock verschijnselen op zoals duizeligheid, flauwvallen, zweten, kortademigheid, een bleke huid en dorst.

De pijnklachten bij een miltruptuur nemen meestal toe als het slachtoffer ligt. Het bloed verspreidt door de buik als het slachtoffer ligt. Dit veroorzaakt vaak veel pijn bij het ademhalen.

Schadevergoeding miltruptuur

De letselschadevergoeding bestaat uit alle schade en kosten van het ongeval. Ook medische kosten die uw zorgverzekeraar niet betaalt, vergoedt de aansprakelijke partij. Bijvoorbeeld de kosten van vaccinatie.

Daarnaast heeft u recht op smartengeld bij een miltruptuur. Het kan zijn dat een gescheurde milt invloed heeft op een bepaald deel van uw leven. Bijvoorbeeld een hobby, interesse, vrijwilligerswerk of uw favoriete vakantie. Bij het smartengeld houden we rekening met mogelijke invloeden van letsel op het leven. Ook geleden pijn, leed en afname van levensvreugde spelen een rol bij de hoogte van het smartengeld bij een gescheurde milt. Dit leed kan bijvoorbeeld liggen in een langdurige ziekenhuisopname of verblijf in een revalidatiecentrum.

Schade miltruptuur claimen

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek over het claimen van verhuiskosten en herinrichtingskosten. Bel naar ons gratis nummer 0800-4455000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com. Of vul het onderstaande contactformulier in als u wilt dat wij contact met u opnemen.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.P.H. van Maanen Winters
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen
  C. Nieuwenhuis
  L.H.C. te Braake – Wolters
  M.A.H.J. van de Pol
  mr. D.W. Geurink

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief