Soorten letselschade

Spraakstoornis

Een spraakstoornis kan een gevolg van een ongeluk zijn. De aansprakelijke veroorzaker betaalt schade die ontstaat door een spraakstoornis.

Spraakstoornissen ontstaan meestal door traumatisch hersenletsel. Voorbeelden van spraakstoornissen door letsel zijn dysartrie, afasie en cognitieve communicatiestoornissen. Hersenletsel heeft vaak een grote invloed op het leven van een slachtoffer. Een spraakstoornis beperkt onze mogelijkheid om te communiceren. Dit zorgt voor grote veranderingen in het leven. Ook psychisch is een beperking van ons spraakvermogen vaak zwaar. Een letselschade behandelaar helpt u de praktische kant van uw schade af te handelen. Dit is in de meeste gevallen kosteloos. De hulp van een deskundige helpt u zonder moeite een rechtvaardige schadevergoeding te krijgen.

Aansprakelijkheid spraakstoornis

Na een ongeluk, bijvoorbeeld een aanrijding, krijgt u mogelijk een schadevergoeding. Hierbij is belangrijk er verkeersovertredingen zijn gemaakt. De wet bepaalt bovendien dat fietsers en voetgangers na een aanrijding met een auto bijna altijd recht hebben op een vergoeding van schade. Na een bedrijfsongeval betaalt de werkgever in de meeste gevallen de schade. De werkgever heeft een zorgplicht. Werkgevers moeten zonder gevaar kunnen werken. Bij een bedrijfsongeval betaalt de werkgever daarom meestal de schade.

spraakstoornis, schadevergoeding spraakstoornis,letselschade spraakstoornis, schade spraakstoornis claimen

Dysartrie

Dysartrie betekent letterlijk niet volledig (dys) uitspreken (artrie). Dysartie ontstaat door een aandoening aan het zenuwstelsel. Dit beperkt de werking van spieren die nodig zijn om te spreken.

Afasie

Afasie is een hersenbeschadiging waardoor bepaalde onderdelen van de taal verstoord raken. Bijvoorbeeld spreken, het volgen van gesprekken, het begrijpen wat u leest, en/of het schrijven. Afasie betekent niet (A) spreken (fasie) en is een vorm van hersenletsel waarbij de taal verwerking is aangetast. Het is een taalstoornis en geen spraakstoornis. Lichamelijk is een persoon met afasie gewoon in staat te spreken en schrijven.

Cognitieve communicatiestoornissen

Problemen met het opnemen en verwerken van informatie door de hersenen door niet aangeboren hersenletsel (nah) noemen we een cognitieve stoornis. Problemen met het opnemen en verwerken van informatie nodig voor het communiceren noemen we cognitieve communicatiestoornissen.

Schadevergoeding spraakstoornis

De letselschadevergoeding bestaat uit alle kosten en schade van een ongeluk. Bijvoorbeeld inkomensschade, medische kosten, uw eigen risico, reis- en parkeerkosten, verblijfsvergoedingen voor ziekenhuizen en revalidatiecentra en alle andere mogelijke kosten.

Smartengeld spraakstoornis

Smartengeld vergoedt pijn, leed en afname van levensplezier. Waaronder gevoelens van minderwaardigheid, depressie en schaamte. Dit noemen we immateriële schade of emotionele schade. De schade verschilt van persoon tot persoon. Omdat spraakstoornissen vaak veel invloed hebben op het leven van een persoon, denk aan de gevolgen voor het sociale en professionele leven, is de smartengeld vergoeding bij een spraakstoornis relatief hoog.

spraakstoornis, schadevergoeding spraakstoornis,letselschade spraakstoornis, schade spraakstoornis claimen

Schadevergoeding spraakstoornis claimen

Bij letsel betaalt de veroorzaker meestal uw juridische kosten. Deze kosten zijn deel van uw schade. Bespreek uw letsel. Dit geeft direct helderheid in uw schadeclaim. Bel naar 0800-4455000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com. Of vul het onderstaande contactformulier in, zodat wij contact met u kunnen opnemen.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief