20% van 3 miljoen Nederlandse verkeersborden overbodig

20% van 3 miljoen Nederlandse verkeersborden overbodig: In Nederland zouden (om en nabij de) 3 miljoen verkeersborden hangen. Veilig Verkeer Nederland schrijft dat 20% van deze verkeersborden overbodig zijn. Dit betekent dat er in Nederland ongeveer 600.000 overbodige verkeersborden hangen.

Overbodige, ontbrekende, verwarrende en slecht zichtbare verkeersborden dragen volgens VVN niet bij aan de verkeersveiligheid in Nederland. Naast overbodige verkeersborden hebben volgens VVN ook zelf bedachte verkeersborden (expertborden) en ontbrekende verkeersborden een negatief effect op de verkeersveiligheid. 4% van de 3 miljoen verkeersborden zou bovendien niet of slecht zichtbaar zijn. VVN benadrukt dat herkenbaarheid en zichtbaarheid van verkeersborden belangrijk is voor de veiligheid op de weg.

Overbodig verkeersbord?

Wanneer een verkeersbord overbodig is, beschrijft VVN niet. In veel gevallen gaat het waarschijnlijk om een herhaling. In voorkomende gevallen is een overbodig verkeersbord ook nuttig. Bijvoorbeeld als een voorrangsbord wordt geplaatst bij een uitrit. Het voorrangsbord kan in dat geval voorkomen dat een aanrijding ontstaat door onduidelijkheid over de vraag of er sprake is van een in-/uitrit.

Ontbrekende verkeersborden

Overbodige of unieke verkeersborden kunnen volgens VVN voor verwarring zorgen. Een ander gevaar ontstaat door ontbrekende verkeersborden. Bijvoorbeeld als wel een beginbord, maar geen eindbord is geplaatst.

overbodig verkeersbord
Creatieve verkeersborden, ook wel expertborden genoemd, zijn zelf bedachte verkeersborden. Deze borden zorgen regelmatig voor verwarring en dragen daarom niet bij aan de veiligheid in het verkeer.

Creatieve verkeersborden / expertborden

VVN wijst ook op verwarring door zogenaamde creatieve verkeersborden/expertborden. Dit zijn verkeersborden die officieel niet bestaan. Een goed voorbeeld is een driehoekig waarschuwingsbord met een afbeelding van een pad. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld waarschuwingen voor zonnende slangen of een bord dan een blowverbod aangeeft.

Letselschade en verkeersborden

Na een verkeersongeval is altijd van belang welke verkeersregels ter plaatse gelden. Wij adviseren daarom om alle relevante verkeersborden vast te leggen op een foto. Op deze manier kunt u aantonen welke verkeersregels ter plaatse van toepassing zijn.

Aansprakelijkheid ontbrekend verkeersbord

Het ontbreken van een verkeersbord kan aanleiding zijn om de wegbeheerder aansprakelijk te stellen. Bijvoorbeeld als een waarschuwingsbord ontbreekt voor een scherpe bocht, verhoogde wegafscheiding, poller of slecht wegdek.

Verkeersborden zijn niet altijd verplicht

De verplichting om een waarschuwingsbord te plaatsen is afhankelijk van de Het plaatsen van een waarschuwingsbord voor een trap in een voetgangersgebied was volgens de rechter bijvoorbeeld niet nodig. De weginrichting was dusdanig dat ook zonder het bord dat een voetpad aangeeft duidelijk moest zijn dat (brom)fietsen niet was toegestaan.

Plaatsen verkeersborden door particulier

Ook een particulier kan aansprakelijk zijn voor het ontbreken van een waarschuwingsbord. Bijvoorbeeld als een weg glad is door modder van landbouwvoertuigen of als een obstakel op de weg wordt geplaatst.

Bespreek uw schadevergoeding

Neem contract op. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Bron: www.vvn.nl

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief