Letselschade

Smartengeld

Smartengeld aanvragen

U wil smartengeld aanvragen na een aanrijding, bedrijfsongeval, hondenbeet of ander ongeluk. Maar hoe werkt het aanvragen van een smartengeldvergoeding?

Smartengeld is een vergoeding voor lichamelijk en geestelijk lijden. Smartengeld is altijd een deel van de letselschadevergoeding. Hoeveel smartengeld u kunt aanvragen is afhankelijk van de invloed van uw verwondingen op uw leven.

In de meeste gevallen schakelt u gratis een letselschade advocaat in om namens u smartengeld aan te vragen. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken.

Wanneer kan ik smartengeld aanvragen?

U kunt smartengeld aanvragen als:

 • U lichamelijk letsel heeft door de schuld van een ander;
 • Als u geestelijk letsel heeft door de schuld van een ander;
 • Bij een aantasting van de eer of goede naam door de schuld van een ander;
 • Een persoon u bewust pijn of verdriet toebrengt.
smartengeld aanvragen

Hoe vraag ik smartengeld aan?

Smartengeld aanvragen doet u door de aansprakelijke persoon, bedrijf of organisatie (schriftelijk) te vragen om smartengeld (en vergoeding van de rest van uw schade). Het verzoek om uw schade te betalen, noemen we een aansprakelijkstelling. Na de aansprakelijkstelling begint het letselschadetraject. Meestal moet u de verschuldigdheid van smartengeld bewijzen en ook aantonen wat de hoogte is van het smartengeld waar u recht op heeft.

Wat is belangrijk bij het aanvragen van smartengeld?

Smartengeld is slechts een klein deel van de totale schadevergoeding. Smartengeld vergoedt pijn, leed en afname van levensvreugde. De totale letselschadevergoeding bestaat naast smartengeld uit een vergoeding van de materiële schade, zoals gemist inkomen, pensioenschade, reparatiekosten, medische kosten, reis- en parkeerkosten etc.

Als u geen letselschade expert inschakelt en uw aanvraag zelf afhandelt, is het belangrijk dat u weet waar u recht op heeft. Stem niet zomaar in met een afkoopvoorstel of een negatieve reactie op uw aanvraag.

Hoeveel smartengeld kan ik aanvragen?

Voor de hoogte van het smartengeld kijken we naar de invloed die het letsel (en het herstel) heeft op uw leven. Daarbij kijken we ook naar de invloed van het letsel op het werk, hobby’s en vrije tijd besteding. Vervolgens is voor de hoogte van de aanvraag van belang welk bedrag in soort gelijke gevallen aan smartengeld is toegekend.

Benieuwd hoeveel smartengeld u kunt aanvragen? Bekijk onze smartengeld voorbeelden voor een indicatie.

Bijzondere gevallen – Schadefondsen

In sommige gevallen kunt u bij een speciale instantie een aanvraag doen om smartengeld toe te kennen. Bijvoorbeeld de aanvraag voor smartengeld bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen. Deze regeling is bedoeld als een vergoeding voor het leed en verdriet dat mensen ondervinden door de aardbevingen in Groningen.

Smartengeld naasten aanvragen

Ook partners en familieleden kunnen soms smartengeld aanvragen voor het lijden van een naaste. De nabestaande of naaste kan een vergoeding krijgen voor leed en verdriet. Bijvoorbeeld als:

 • Een partner of familielid overlijdt of blijvend en ernstig letsel oploopt door de schuld van een ander. Dit noemen we affectieschade;
 • Een familielid rechtstreeks geconfronteerd wordt met de gevolgen van een ernstig ongeluk van een naaste. Dit noemen we shockschade;
 • De eer of goede naam van een overleden partner of gezinslid wordt beschadigd door schuld van een ander.

Dit is geen vergoeding voor de kosten van een begrafenis of het wegvallen van het inkomen van de overledene. In dat geval spreken we over overlijdensschade.

Bespreek uw smartengeld aanvraag

Benieuwd wat uw rechten en mogelijkheden zijn? Neem contact op. Onze specialisten helpen u direct verder. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in voor een terugbelverzoek.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief