Ondernemingsrecht

Zekerheidsrechten

Een zekerheidsrecht is een recht of afspraak die het makkelijker maakt om een vordering voldaan te krijgen. Zekerheidsrechten bieden ondernemers de kans risico’s uit te sluiten.

Regelmatig komen wij situaties tegen waarin ondernemers zekerheidsrechten verlenen waarvan zij de strekking niet overzien. Het bedrijf loopt een groot financieel risico, maar de ondernemer is hiervan niet op de hoogte. Anderzijds zijn er veel ondernemers die zekerheden verlangen, maar onvoldoende aandacht besteden aan het vestigen en verkrijgen van zekerheden. Onvolledige, onjuiste, vernietigbare of nietige zekerheden bieden slechts schijn zekerheid. Het is daarom belangrijk om in overeenkomsten en algemene voorwaarden, maar ook in incassoprocedures zorgvuldig om te gaan met zekerheidsrechten.

Zekerheid biedt een crediteur mogelijkheden om een vordering voldaan te krijgen. Voorbeelden van zekerheidsrechten zijn:

De vereisten voor het vestigen van een zekerheidsrecht en/of een beroep op een zekerheidsrecht kunnen ingewikkeld zijn. Tijdige bijstand van een deskundige advocaat kan veel problemen voorkomen.

Onze specialisten

mr. O.A.M. Hijink
mr. R. Bockhoven
mr. M.P.H. van Maanen Winters
mr. M.A. Visser
mr. E.G.M. Driessen

Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

Bekijk onze database

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief