Aansprakelijkheid bij bedrijfsmatig gebruik paard

Aansprakelijkheid bij bedrijfsmatig gebruik paard: De vraag of een paard bedrijfsmatig wordt gebruikt is voor de aansprakelijkheid van door een paard veroorzaakte schade van groot belang.

De bezitter van een paard is risico-aansprakelijkheid voor schade die door het toedoen van het paard wordt veroorzaakt. De bezitter van het paard is aansprakelijk voor de materiële schade en letselschade die het paard veroorzaakt. Of de bezitter schuld heeft is voor de aansprakelijkheid niet van belang. Als het paard bedrijfsmatig wordt gebruikt rust de risico-aansprakelijkheid op de gebruiker. Deze regel is opgenomen in artikel 6:181 Burgerlijk Wetboek.

Aansprakelijkheid bij bedrijfsmatig gebruik paard

Enkel stalling van een paard op een manege is onvoldoende om als bedrijfsmatig gebruik van het paard aan te merken. Als de manege ook het beleren (opleiden) van het paard tegen betaling verricht kan dit anders zijn. Voor bedrijfsmatig gebruik hoeft de manege het paard dus niet te gebruiken voor lessen, maar is al voldoende dat er meer is overeengekomen dan alleen het stallen van het paard.

Ook als het trainen van zeer korte duur is of het paard maar een enkele maal wordt uitgebracht op een wedstrijd, kan er sprake zijn van bedrijfsmatig gebruik en dus van risico-aansprakelijkheid voor de bedrijfsmatig gebruiker.

Voor paarden geldt daarom al snel dat er sprake is van bedrijfsmatig gebruik. Als er sprake is van bedrijfsmatig gebruik is er ook sprake van risico-aansprakelijkheid. Professionals moeten zich dan ook altijd bewust zijn van het risico van aansprakelijkheid. Als door een trap van een paard of een andere onverwachte handeling letselschade wordt veroorzaakt, is de bedrijfsmatig gebruiker in beginsel aansprakelijk.

Vrijwaring in hippisch recht

De gebruiker kan deze aansprakelijkheid contractueel verleggen naar de bezitter, maar is ten opzichte van de schade lijdende partij wel aansprakelijk. Als de schade door de gebruiker niet verhaald kan worden op de bezitter heeft een overeenkomst dat de schade voor rekening van de bezitter komt weinig nut. Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is dan ook aan te raden.

Rechtspraak aansprakelijkheid bij bedrijfsmatig gebruik paard

De rechtbank Oost Brabant liet zich op 27 februari 2014 uit over een vordering waarin bedrijfsmatig gebruik van paarden aan de orde was. Een manage eigenaar loopt letselschade op doordat hij door een paard tegen zijn knie wordt getrapt. Het paard dat hem tegen zijn knie trapt is eigendom van een ander en wordt slechts gestald bij de manege. Er is geen overeenkomst om het paard te beleren/trainen.

Als de manege eigenaar de bezitter van het paard aansprakelijk stelt, verweert de bezitter zich met de stelling dat de aansprakelijkheid bij de manege eigenaar ligt. De manege zou volgens haar bedrijfsmatig gebruiker zijn van de paarden.

De rechtbank concludeert dat bedrijfsmatig gebruik niet gelijk is aan bedrijfsmatig stallen. Ook het feit dat de manege les geeft aan de bezitter van het paard en de bezitter hierbij haar eigen paard gebruikt, is geen reden om bedrijfsmatig gebruik te kunnen aannemen.

Van bedrijfsmatig gebruik van een paard is al snel sprake. Een stallingsovereenkomst waarbij de bezitter alsnog de verzorging en overige taken op zich neemt, is echter onvoldoende.

Juridisch advies over aansprakelijkheid bij bedrijfsmatig gebruik paard?

Voor direct juridisch advies over hippisch recht van een advocaat of jurist aansprakelijkheidsrecht, bel ons gratis landelijk nummer 0800-4455000. Ook kunt u onderstaand uw gegevens achterlaten, zodat wij met u contact kunnen opnemen.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief