Letselschade paard

Letselschade paard: Nederland is een echt paardenland. Helaas komen er ook veel ongevallen voor met paarden. Paarden zijn sterke dieren en kunnen, zoals de meeste dieren, soms onverwacht reageren. Een trap van een paard of een val van een paard kan zeer ernstig letsel opleveren. Ook paardenbeten komen helaas meer voor dan je wellicht zou verwachten.

Letselschade paard: Risicoaansprakelijkheid paardenbezitter

De bezitter van een paard is aansprakelijk voor door het paard veroorzaakte schade. Deze aansprakelijkheid ziet op schade die door de eigen energie van het paard is veroorzaakt. Indien het paard niet uit eigen energie handelde kan de bezitter ook aansprakelijk zijn. De aansprakelijkheid kan dan bijvoorbeeld gebaseerd worden op een onrechtmatige daad. Voor een onrechtmatige daad is echter schuld vereist. Op de bezitter van een paard rust risicoaansprakelijkheid. Of er sprake is van schuld van de bezitter doet niet ter zake. De hoedanigheid van bezitter is voldoende om aansprakelijk te zijn voor schade.

Zorg dat u een geen letselschade vergoeding misloopt door het onderstaande formulier in te vullen.

letselschade paard

Letselschade paard: Bedrijfsmatig gebruik van paarden

De risicoaansprakelijkheid voor een paard kan ook gebaseerd op bedrijfsmatig gebruik. Van gebruiksmatig gebruik van een paard is al sprake indien er meer is dan alleen een stallingsovereenkomst. Als een manege een paard alleen stalt is er dus geen sprake van bedrijfsmatig gebruik. Als de manege het paard beleerd is er al wel sprake van bedrijfsmatig gebruik. Ook een eenmalige training of het eenmalig uitbrengen bij een wedstrijd valt onder bedrijfsmatig gebruik. Indien het paard wordt gebruikt voor lessen is er zeker sprake van bedrijfsmatig gebruik.
De beoordeling of er sprake is van bedrijfsmatig gebruik kan van groot belang zijn om vast te stellen welke partij aansprakelijk is.

Als professional dient u goed te onthouden dat bedrijfsmatig gebruik ook van zeer korte duur kan zijn. Zorg dus dat u een verzekering afsluit en eventueel een vrijwaring opstelt (aansprakelijkheid uitsluiten). De bezitter van het paard geeft dan aan dat hij de schade voldoet waarvoor u aansprakelijk bent als bedrijfsmatig gebruiker.

Letselschade paard: eigen schuld

Bij letselschade speelt eigen schuld altijd een rol. Het ontstaan van schade kan meerdere oorzaken hebben. Althans het handelen van het slachtoffer kan hebben bijgedragen aan het ontstaan van de schade. Indien u op een paard plaatsneemt, weet u dat u een risico loopt. Bij een paardentrap kan ook worden aangenomen dat er sprake is van eigen schuld. Het is immers bekend dat paarden bij schrikreacties naar achteren trappen. Dit risico kan een reden zijn om niet uw gehele schade te vergoeden.

Aansprakelijkheid manege

De manege is in de meeste gevallen bedrijfsmatig gebruiker van een paard. Zeker indien u als niet bezitter in contact komt met het paard, mag u er vanuit gaan dat het paard bedrijfsmatig wordt gebruikt door de manege.

Letselschade paardentrap

Voor letselschade door een trap van een paard wordt vaak de volledige schade uitbetaald en geen eigen schuld aangenomen. In een geval waarbij twee personen lopend een paard begeleiden werd bijvoorbeeld geen eigens schuld aangenomen nadat de achterste persoon werd getrapt door het paard. Terwijl het algemeen bekend is dat achter een paard lopen het risico op een trap inhoud.
Dat geen eigen schuld wordt aangenomen bij een paardentrap, maakt het vreemd dat bij het berijden wel eigen schuld wordt aangenomen. Aangezien bedrijfsmatig gebruikers zich kunnen verzekeren, is het afwijzen van volledige aansprakelijkheid voor de manege bij een rij ongeval opmerkelijk.

Letselschade val van paard

Paardrijden is gevaarlijk. Het nemen van paardrijles of gewoon paardrijden brengt een zeker risico met zich. Eigen risico speelt dan ook een rol bij een val van een paard. Voor kinderen, onervaren paardrijders of als een paardrij-instructeur een fout maakt wordt vaak wel de volledige schade vergoed.

Als u een onervaren paardrijder bent kan u eventueel wel uw volledige schade vergoed krijgen indien u een ongeschikt paard wordt toegewezen.

Contact

Een ongeval met letselschade is altijd een hele nare situatie. U kunt gemakkelijk met uw schade blijven zitten. Neem contact op met een letselschade specialist. Ons werk is in veel gevallen kosteloos. U kunt vrijblijvend en gratis bellen met 0800-44 55 000 of vul onderstaand contact formulier in dan nemen wij contact met u op.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief