Letselschade

Letselschade door een verkeersongeval

Aanrijding onverlichte fietser

De onverlichte fietser krijgt na een aanrijding met een auto gewoon een letselschadevergoeding. Bij de aanrijding van een onverlichte fietser met een andere fietser of een voetganger is de beoordeling minder eenvoudig.

Bij de aanrijding van een onverlichte fietser is allereerst belangrijk of er een motorrijtuig, bijvoorbeeld een auto of bromfiets, bij de aanrijding is betrokken. De bestuurder van een motorrijtuig betaalt bijna altijd een (gedeeltelijke) schadevergoeding na een aanrijding met een onverlichte fietser. Een automobilist betaalt in ieder geval de helft van de schade.

Bij de aanrijding van een onverlichte fietser met een ander fietser of een voetganger kijken we naar de geldende verkeersregels. Alleen als het niet hebben van verlichting bijdraagt aan het ontstaan van de aanrijding is het onverlicht rond fietsen relevant.

Als het onverlicht fietsende slachtoffer een deel van zijn eigen schade draagt, noemen we dit eigen schuld. Bij een verkeersongeluk delen partijen in veel gevallen de schade. Fietsen zonder licht is een reden om een deel van de schade voor rekening van het slachtoffer te laten.

aanrijding onverlichte fietser, aanrijding onverlichte fietser auto, aanrijding onverlichte fietser fietser voetganger, schadevergoeding aanrijding onverlichte fietser

Aanrijding onverlichte fietser auto

De automobilist betaalt in veruit de meeste gevallen in ieder geval de helft van de schade van een fietser na een aanrijding. Dit geldt ook voor de fietser zonder verlichting. Een verkeersfout van een fietser betekent niet dat de automobilist geen schade betaalt. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen is er sprake van overmacht van een bestuurder. In de meeste gevallen speelt bovendien mee dat automobilisten altijd rekening moeten houden met fietsers zonder licht. Iedereen met een autorijbewijs weet hoe slecht fietsers te zien zijn zonder licht in het donker. Maar het risico van een aanrijding met een onverlichte fietser ligt bij de bestuurder van een motorrijtuig.

Aanrijding onverlichte fietser door fietser

Voor de ongeluk met twee fietsers kijken we naar de geldende verkeersregels en het verkeersgedrag. Daarbij is van belang of de fietser (zonder licht) zichtbaar was. Ontstond de aanrijding doordat de fietser geen licht had? Ook alle overige omstandigheden spelen een rol. Een onverlichte fietser op een onverlicht fietspad is veel minder zichtbaar dan een onverlichte fietser op een verlicht fietspad. Bij de schadevergoeding na een aanrijding op een donker fietspad speelt het gebruik van verlichting daarom vaak een belangrijkere rol. Ook de weersomstandigheden kunnen van belang zijn. Bijvoorbeeld regen, sneeuw of de vraag of er sprake was van een goed verlichte nacht door een (volle) maan.

Aanrijding onverlichte fietser voetganger

Bij de aanrijding tussen een fietser en voetganger beoordelen we de geldende verkeersregels. Ook de omstandigheden zijn belangrijk. Hoe donker was het tijdens de aanrijding? Bij een voetganger kan de plek op de weg bovendien meespelen. Als er een voetpad is, moeten voetgangers dit gebruiken. Op het fietspad lopen is dan een overtreding. Dit kan meespelen bij de beoordeling van de aansprakelijkheid na een aanrijding van een voetganger op een fietspad.

Eisen fietsverlichting

Wanneer is een fietser goed verlicht? Voor fietsverlichting gelden wettelijk de volgende eisen:

 • Een wit of geel voorlicht;
 • Een rood achterlicht;
 • De lichtbronnen schijnen recht naar voren en recht naar achter en zijn ten alle tijden zichtbaar;
 • Geen knipperlicht (knipperlicht maakt het inschatten van afstand tot de lichtbron moeilijker);
 • De lichtsterkte van de lichtbronnen maakt niet uit.

Fietsen moeten bovendien reflectoren bevatten:

 • Een rode reflector achter;
 • Reflecterend materiaal op de banden, wielen of velgen;
 • Vier reflectoren op de trappers.

Na een aanrijding is bewijs belangrijk. Zorg dat u alle relevante omstandigheden rond een ongeluk vastlegt. Bijvoorbeeld door getuigenverklaringen. Lees ook onze letselschade tips.

Aanrijding onverlichte fietser

Claim uw schade

Bent u onverlicht fietsend aangereden? Onze bijstand is meestal kosteloos. De aansprakelijke verzekeraar betaalt onze kosten rechtstreeks. Bespreek uw mogelijkheden. Kom direct meer te weten over uw recht op een schadevergoeding. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com, of gebruik het onderstaande contactformulier voor een terugbel verzoek.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief