Letselschade

Cosmetische schade

Cosmetische schade of cosmetisch letsel is ontsiering van gelaat en lichaam. Cosmetische schade maakt iemand minder mooi of geeft hem of haar het gevoel minder aantrekkelijk te zijn. Cosmetisch letsel is dus niet de fysieke hinder, maar de psychische belasting van de verwondingen. Het slachtoffer ervaart het letsel als psychisch belastend.

Letsel kan fysiek belastend zijn en ook cosmetisch letsel zijn. Denk bijvoorbeeld aan amputatie letsel.

Cosmetisch letsel

Voorbeelden van cosmetische schade zijn bijvoorbeeld een ontsierend litteken, amputatie, prothese of verminking. Been- of voetletsel kan ook een cosmetisch aspect hebben. Bijvoorbeeld als na een ongeval volledig herstel niet mogelijk is en lopen bemoeilijkt blijft. Een letselschadeslachtoffer kan dit als ontsierend ervaren. Het slachtoffer wordt dan psychisch belast door het letsel.

Oorzaken cosmetische schade

Cosmetische schade komt voor bij allerlei ongevallen. Verkeersongevallen, arbeidsongevallen en als gevolg van medische fouten. Bij behandelingen zoals tattooverwijdering, laser ontharing en chemisch peelen kunnen ontsierende blijvende brandwonden ontstaan. De zichtbare en psychisch belastend gevolgen van dergelijke ongevallen noemen we cosmetisch letsel. Een cosmetische hersteloperatie door een plastisch chirurg ligt dan voor de hand.

Cosmetische schade, ontsierend letsel, cosmetisch letsel, cosmetisscheschade, cosmetische letselschade

Schadevergoeding bij cosmetische schade

Cosmetische schade kan door een ander veroorzaakt worden. Er is dan een aansprakelijke partij. Deze zal de schade van het ontsierende letsel moeten vergoeden. U kunt bij de vergoeding van cosmetische schade onder andere denken aan de volgende schadeposten:

 • kosten van cosmetische operaties (plastische chirurgie);
 • kosten voor make-up om een litteken te verbergen;
 • kosten van een prothese;
 • kosten van verhullende kleding;
 • kosten van psychische behandelingen;
 • smartengeld.

Smartengeld cosmetische schade

Hersteloperaties en smartengeld zijn veel voorkomende schadeposten bij cosmetische schade. Het smartengeld ziet op de immateriële schade van het slachtoffer. Onder immateriële schade vallen onder andere gederfde levensvreugde en geleden pijn. De smartengeldvergoeding bij ontsiering van lichaam of gezicht kan oplopen tot duizenden euro’s.

Overleg met een deskundige

Misschien denkt u er over na om voor de afhandeling van uw letselschade een belangenbehartiger letselschade in te schakelen. U richt zich op uw herstel en het juridische traject wordt u uit handen genomen. Binnen ons kantoor werken letselschade specialisten ieder met hun eigen expertise. Zo kunnen wij bij ieder vorm van schade een deskundige inzetten.

De aansprakelijke partij voldoet de kosten van juridische bijstand. Het inschakelen van een letselschade advocaat bij cosmetische schade is meestal gratis.

Wilt u uw letselschade vrijblijvend bespreken of een afspraak maken voor een uitgebreid gesprek neem dan contact op met 0800-44 55 000. Ook voor vragen over onze dienstverlening staan wij u graag te woord.

Relevante informatie

Smartengeld|Letselschade verkeersongeval|Whiplash letsel

Contact

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief