Letselschade

Smartengeld

Wat is smartengeld?

Wat is smartengeld: Smartengeld is een schadevergoeding voor de schadepost immateriële schade. Immateriële schade bestaat uit pijn, leed en verminderde levensvreugde. Smartengeld is dus een vergoeding voor negatieve invloed op uw leven die niet direct tot kosten en schade leidt.

In de praktijk worden ook ander termen gebruikt voor smartengeld zoals immateriële schadevergoeding, emotionele schadevergoeding en mentale schadevergoeding.

Smartengeld vergoedt pijn, leed en afname van levensvreugde

Smartengeld vergoedt pijn, leed en verminderde levensvreugde. Smartengeld is ook een vergoeding voor aantasting van de eer of goede naam of een inbreuk op de privacy. Voor de toekenning van smartengeld is lichamelijk gewond raken geen vereiste. Omdat lichamelijk letsel ongemak veroorzaakt, heeft u als u gewond raakt wel recht op smartengeld.

Ook anderen dan de direct bij het ongeval betrokken slachtoffers kunnen smartengeld krijgen. Bijvoorbeeld een vergoeding voor shockschade of affectieschade.

Wat is smartengeld niet

Psychische schade veroorzaakt leed, maar natuurlijk ook kosten. Als iemand gewond raakt, is schade berekenen meestal niet moeilijk. We tellen simpelweg alle schade en kosten bij elkaar op. Maar de vergoeding van alle kosten en schade compenseert niet het ongemak en de hinder van gewond raken. Voor deze niet in geld uit te drukken schade krijgt u smartengeld.

Wat is smartengeldvergoeding?

Smartengeldvergoeding is eigenlijk dubbel. Smartengeld is namelijk al een schadevergoeding.

Meer weten over het berekenen van smartengeld of smartengeld voorbeelden bekijken?

Uw smartengeldclaim bespreken

Bespreek uw schade met een letselschade advocaat. Zo weet u direct wat uw mogelijkheden zijn. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier voor een terugbelverzoek.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief