Letselschade

Mentale schade

Mentale schade bestaat uit pijn, leed en afname van plezier in het leven. Mentale schade kan op zichzelf staan, maar ook voorkomen in combinatie met lichamelijk letsel. Bij letsel krijgt het slachtoffer een vergoeding voor de mentale belasting die gewond raken veroorzaakt.

Bezoek bij mentale klachten altijd een arts. Het slachtoffer moet lichamelijk en mentaal letsel bewijzen. Behandeling van het letsel door een medicus is niet alleen belangrijk voor het herstel, maar hiermee wordt ook bewijs vastgelegd van uw letsel. De aansprakelijke veroorzaker betaalt een vergoeding voor opgelopen mentale schade.

Wat is mentale schade?

Mentale schade is geestelijke of emotionele schade. De schade bestaat uit leed, pijn en afname van levensvreugde. Het slachtoffer krijgt smartengeld voor de opgelopen mentale schade.

Mentale schadevergoeding en kosten

Smartengeld is een vergoeding voor mentale schade. PTSS, depressie en andere mentale klachten veroorzaken daarnaast ook ander schade. Bijvoorbeeld de kosten van medische behandeling of gemist inkomen als u tijdelijk niet werkt. Ook voor deze schade krijgt u een vergoeding.

Mentale schadevergoeding

De mentale schadevergoeding noemen we smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor leed, pijn en afname van levensvreugde. De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van de ernst van het letsel en de invloed van het letsel op het leven van het slachtoffer. Onderstaande bedragen geven aan hoe hoog de schadevergoeding ongeveer is. Gering letsel bestaat bijvoorbeeld uit schaafwonden en kneuzingen. Bij uitzonderlijk zwaar letsel kunt u bijvoorbeeld denken aan een dwarslaesie met verlamming:

 • Gering letsel € 100-,- tot € 2000,–;
 • Licht letsel € 2.000,– tot € 3.500,–;
 • Matig letsel € 3.500,– tot € 9.000,–;
 • Ernstig letsel € 9.000,– tot € 21.000,–;
 • Zwaar letsel € 21.000,– tot € 43.000,–;
 • Zeer zwaar letsel € 43.000,– tot € 76.000,–;
 • Uitzonderlijk zwaar letsel € 76.000,– tot € 250.000,–.

Mentale schade berekenen

De hoogte van de mentale schadevergoeding is afhankelijk van de ernst van het letsel en de ernst van de gevolgen van het letsel. Aan de hand van eerder betaalde bedragen maken we een vergelijking met het onderhavige geval. Op die manier berekenen we de hoogte van het smartengeld.

Mentale schade na een ongeval van een naaste

Naasten en nabestaanden hebben bij ernstig letsel of overlijden soms ook recht op vergoeding van mentale schade. Zowel affectieschade als shockschade zijn een vergoeding voor mentale schade. Affectieschade is een bij wet vastgestelde vergoeding voor naasten van iemand die ernstig gewond raakt of overlijdt. Shockschade is een schadevergoeding voor mentale schade die ontstaat door een confrontatie met het ernstig gewond raken of overlijden van een naaste.

Gratis rechtshulp bij letsel

Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief