Letselschade

Lichamelijk letsel

Is een ander aansprakelijk voor het ontstaan van uw lichamelijk letsel dan heeft u recht op een schadevergoeding.

Lichamelijk letsel of fysiek letsel bestaat uit alle uitwendige en inwendige beschadigingen van het lichaam. Zoals verwondingen aan ledenmaten of orgaanletsel. In veel gevallen is het mogelijk een schadevergoeding te krijgen voor de letselschade die ontstaat door lichamelijk letsel. Bijvoorbeeld als u gewond raakt bij een aanrijding of arbeidsongeval.

Schadevergoeding lichamelijk letsel

De letselschadevergoeding bij lichamelijk letsel bestaat uit een vergoeding van alle kosten en schade. De aansprakelijke partij moet het slachtoffer schadeloos stellen. De schade en kosten die ontstaan zijn altijd persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende schadeposten:

 • Inkomensschade;
 • Pensioenschade;
 • Medische kosten;
 • Reis-, parkeer- en verblijfskosten;
 • Autoschade en andere schade aan persoonlijke eigendommen;
 • Hulp in de huishouding, bij tuinonderhoud, het uitlaten van uw hond en alle andere taken in en rond uw woning.

Smartengeld

Een letselschadevergoeding bestaat naast een vergoeding van kosten en schade ook uit smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor leed, pijn en afname van plezier in het leven. Alle gevolgen van fysiek letsel die niet direct in geld zijn uit te drukken. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van de ernst en de gevolgen van het letsel.

Lichamelijk letsel na aanrijding

Als u lichamelijk letsel oploopt bij een aanrijding is het belangrijk hoe u aan het verkeer deelnam. Als voetganger of fietser heeft u bijna altijd recht op een schadevergoeding als u gewond raakt bij een aanrijding. Ook als een fietser of voetganger zelf het ongeluk veroorzaakt.

Voor automobilisten en andere bestuurders geldt voor het recht op een schadevergoeding dat we beoordelen welke weggebruiker de aanrijding veroorzaakte.

Lichamelijk letsel arbeidsongeval

Als u lichamelijk letsel oploopt bij een arbeidsongeval heeft u meestal recht op een schadevergoeding. Werkgevers hebben namelijk een zorgplicht. De werknemer moet veilig aan het werk kunnen. Als een werknemer gewond raakt tijdens het werken, dan heeft een werkgever meestal onvoldoende maatregelen genomen. De werkgever betaalt in dat geval de letselschade van de gewonde werknemer.

Gratis advocaat bij lichamelijk letsel

Een letselschade advocaat of specialist helpt u om de gevolgen van een ongeval af te handelen. In de meeste gevallen schakelt u kosteloos een advocaat in bij lichamelijk letsel. De aansprakelijke verzekeraar draagt de kosten die u maakt om uw schade te claimen. Zoals de kosten van een belangenbehartiger. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken.

Bespreek uw schadevergoeding

Het bespreken van uw schade geeft direct meer inzicht in uw mogelijkheden. Wij gaan graag met u in gesprek. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in voor een terugbelverzoek.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Onze specialisten

  mr. drs. E.S.M. Timmermans
  mr. O.A.M. Hijink
  mr. R. Bockhoven
  mr. M.A. Visser
  mr. E.G.M. Driessen
  mr. M.K. Herngreen

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief