Aanrijding RijnWaalpad

Aanrijding RijnWaalpad en secundaire aansprakelijkheid: Het RijnWaalpad is een snelfietspad dat Arnhem en Nijmegen verbindt. De kruising van het RijnWaalpad en de Rijkerswoerdsestraat is bijzonder gevaarlijk. Sinds de opening van het Rijnwaalpad gebeuren er regelmatig ongelukken op deze gevaarlijke kruising.

Sinds de opening van het RijnWaalpad in 2015 hebben er meerdere ongevallen met letselschade plaatsgevonden op de kruising. Op 23 april 2019 reed een automobilist een bromfietser aan. De 66-jarige bestuurder van de bromfiets is als gevolg van dit ongeval overleden. Als gevolg van dit dodelijke ongeval en de andere aanrijdingen met letsel is er veel aandacht voor de veiligheid op het RijnWaalpad. Ondanks de onveilige situatie werd het RijnWaalpad in 2019 door de ANWB overigens uitgeroepen tot beste fietssnelweg van Nederland.

Schadevergoeding aanrijding Rijn Waalpad

De fietsers, bromfietsers, speed-pedelecs en skeeleraars op het RijnWaalpad hebben voorrang. Voor kruisende automobilisten lijkt de voorrangssituatie onvoldoende duidelijk, waardoor veel aanrijdingen plaatsvinden op de fietssnelweg. De aangereden fietser, brom- of snorfietser of berijder van een speedpedelec heeft na een aanrijding recht op volledige vergoeding van alle schade.

aanrijding rijnwaalpad, letselschade rijnwaalpad, schadevergoeding rijnwaalpad
Het RijnWaalpad is een snelfietspad tussen Nijmegen en Arnhem.

Drempeldieven

Om de verkeerssituatie veiliger te maken zijn door de Gemeente Arnhem drempels aangelegd. De geplaatste drempels zijn enkele dagen later door onbekenden weer verwijderd. De tijdelijke drempels op de Rijkerswoerdsestraat moesten de verkeerssituatie veiliger maken in afwachting van een definitieve oplossing. De gemeente Arnhem gaf aan het niet te zien zitten om nogmaals tijdelijke drempels te plaatsen. In de politiek is veel kritiek gekomen op deze beslissing.

Gevaarlijk kruispunt RijnWaalpad

De beslissing om de drempels op het RijnWaalpad niet terug te plaatsen roept de vraag op of de wegbeheerder mogelijk aansprakelijk is voor letselschade na een aanrijding op het RijnWaalpad. De gemeente Arnhem weet van het gevaar, maar neemt niet de benodigde maatregelen. De vraag is dan ook in hoeverre er sprake is van aansprakelijkheid van de gemeente Arnhem bij een aanrijding.

Secundaire aansprakelijkheid

Met secundaire aansprakelijkheid bedoelen we dat niet alleen de veroorzaker van schade aansprakelijk is, maar ook de partij die het ontstaan van de schade mede mogelijk maakte. De reden voor het aansprakelijk stellen van de achterliggende veroorzaker van de schade is meestal financieel. Secundaire aansprakelijkheid is de laatste tijd onder ander in het nieuws geweest na het ongeluk met een monstertruck in Haaksbergen en de schietpartij in Alpen aan de Rijn.

Ook bij de valpartij van wielrenner Fabio Jacobsen speelt de secundaire aansprakelijkheid. Een fout van Dylan Groenewegen veroorzaakte de val en het ernstige letsel van Fabio Jacobsen. De vraag is echter in hoeverre de UCI (wielerbond) en de lokale organisatie van de wedstrijd aansprakelijk zijn. De ondeugdelijke hekken langs het parcours lijken namelijk een rol te hebben gespeeld bij de ernstige gevolgen van de valpartij.

Secundaire aansprakelijkheid aanrijding RijnWaalpad

Bij een aanrijding op het RijnWaalpad kan de vraag worden gesteld of er sprake is van secundaire aansprakelijkheid van de gemeente Arnhem. Secundaire aansprakelijkheid speelt bij aanrijdingen met een motorrijtuig echter een beperkte rol. Motorrijtuigen zijn verplicht verzekerd. Heeft een veroorzaker van een aanrijding geen verzekering dan betaalt het Waarborgfonds Motorverkeer in veel gevallen de schade. Het risico dat een slachtoffer van een aanrijding geen mogelijkheid heeft om de schade te verhalen, is daarom klein. Na een aanrijding kijken we daarom meestal niet na de secundaire aansprakelijkheid. In het geval van een aanrijding op een gevaarlijke kruising blijft de wegbeheerder daarom vrijwel buitenschot.

Letselschade RijnWaalpad

Bent u aangereden, gevallen of op een andere manier verongelukt op het RijnWaalpad? Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken. Wij claimen uw schade in de meeste gevallen zonder kosten. Als u ons vertelt wat u is overkomen, helpen wijn u meteen verder. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in voor een terugbelverzoek.

  Uw naam
  Uw telefoonnummer
  Uw e-mailadres

  Bronnen
  Gelderlander: Drempels
  Omroep Gelderland: Beste fietssnelweg

  Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

  Bekijk onze database

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief